woensdag 20 april 2022

Judy

Omdat ik de film 'Judy' over de laatste periode in het leven van de betreurde Judy Garland in de bioscoop had gemist, was dat de eerste film waarnaar ik op zoek ging toen ik Netflix kreeg. Tevergeefs, want de film stond er niet bij. Maar geduld is een schone zaak, van de week werd ie op tv uitgezonden en heb ik het zodoende gisteren kunnen zien.

Renée Zellweger speelt op ongeëvenaarde wijze de rol van Judy, ze heeft voor deze rol een Oscar, Golden Globe, BAFTA, en Critics' Choice Award mogen ontvangen, wat al aangeeft dat ze wel wat heeft neergezet. Renée zingt alles zelf en heeft een jaar getraind met een vocal coach en ook nog vier maanden met de muzikaal leider om de eigen wijze waarop Judy zingt onder controle te krijgen. Daarnaast zet ze perfect de schokkige mimiek van de verbaal alles parerende Judy neer, als kijker zie je dat dat laatste een door Judy aangeleerde manier is om overal mee om te kunnen gaan.

In de film worden kleine flashbacks getoond naar de jaren van Judy als kindster, gespeeld door Darci Shaw. Daar zien we dat de kiem wordt gelegd voor haar latere drugs en alcohol verslaving. Zoals bekend werden jonge acteurs in die jaren beurtelings met pep- en slaapmiddelen op de been gehouden om de lange dagen in de studio vol te kunnen houden. Ook wordt heel subtiel, maar onmiskenbaar, aangegeven dat het hoofd van MGM Louis B. Mayer haar seksueel heeft lastig gevallen. De oudere Judy is een product van haar vroegere ervaringen. Een verslaafde vrouw die op commando kan presteren maar ook onberekenend is. 

De film gaat over het feit dat niemand in Amerika nog met haar wil werken o.m. vanwege haar onbetrouwbaarheid of ze wel komt opdagen. Maar in Londen ligt dat anders, daarom heeft ze in 1968 een engagement om er vijf weken op te treden. Hoewel ze vaak veel te laat is, dronken en onder invloed van whatever, maakt ze die vijf weken vol, dit in tegenstelling tot wat in de film is te zien. Het is wel accuraat dat ze op een avond door het publiek wordt uitgejoeld en bekogeld met broodjes. Verder is de film op waarheid gebaseerd. Het gevecht om het voogdijschap van haar twee jongste kinderen, Lorna en Joey, haar onverwachte huwelijk in 1969 met Mickey Deans, drie maanden voor haar dood aan een overdosis slaapmiddelen op 22 juni 1969 op 47 jarige leeftijd. 

Als u de kans krijgt gaan zien, hoor!


Judy Garland en Renée Zellweger


Geen opmerkingen:

Een reactie posten