maandag 20 maart 2023

Een échte Minkema

Jan-Simon Minkema, acteur, zanger, regisseur, (tekst)schrijver, dichter en (woon)kunstenaar, we kennen elkaar al enige jaren en hij is ooit eens te gast geweest in het radioprogramma 'Uit De Kast' van Radio Capelle waar ik destijds columnist van was. Het uur dat het programma duurde was natuurlijk veel te kort om alles wat Jan-Simon in zijn lange carrière heeft gedaan te bespreken. Ik weet nog dat de nazit heel gezellig was, er was wel een klik tussen ons en we zouden snel weer afspreken, maar dat is er steeds niet van gekomen. Zo'n coronaperiode draagt daar ook niet echt aan bij natuurlijk. 

Maar nu had hij wat van zijn prachtige handgemaakte woonkunst te koop en toen het onderstaande plantentafeltje werd aangeboden, was de beslissing snel genomen. Hij heeft het maakproces ervan toendertijd gedeeld op Facebook en ik was er eigenlijk meteen al verliefd op. Volgens mij heeft het tafeltje maar heel kort te koop gestaan en was ik de eerste die interesse toonde (anderen hebben, vermoed ik zomaar, niet eens de kans gehad). 

Ik vroeg Talitha of zij met mij op enig moment naar Jan-Simon wilde gaan om het tafeltje op te halen en het was gisteren dat we naar het Noord Hollandse Zwaag reden. Talitha komt uit die omgeving en had zelfs in Zwaag afgereden. We werden hartelijk door Jan-Simon ontvangen in zijn kleurrijke oergezellige woning waar hij zo ongelooflijk veel zelf heeft gemaakt, van mozaïek muren en vloeren tot handgeschilderde bloemen en tegeltjes. Je komt ogen tekort. Voor mij was het net of we vorige week nog in de radiostudio zaten, we pikten de draad weer op waar ie de vorige keer is blijven liggen, dat kun je zo hebben met sommige mensen. We hebben onder het genot van een kopje koffie en lekkere cake honderduit gepraat over van alles en nog wat. Wat een heerlijke gezellige middag. 

Het plantentafeltje hebben we netjes op de achterbank gelegd en met de veiligheidsgordels vastgegespt. Op onderstaande foto's kunt u zien hoeveel werk er in zit. Jan-Simon heeft alles met de hand beschilderd en elk stipje is er handmatig opgezet. Wij hebben wel meer gemeen met elkaar, maar onze voorliefde voor kleur is er in elk geval één van. En kleurrijk dat is het tafeltje zeker! Er waren verschillende opties waar ie zou kunnen komen te staan, en Talitha wilde vanzelfsprekend wel even mee naar binnen om te zien waar. Naast de servieskast staat het tafeltje het mooiste. 

Om de dag mooi af te sluiten hebben Talitha en ik lekker bij restaurant Rhodos gegeten. En met Jan-Simon afgesproken dat we elkaar snel weer gaan zien en er niet meer zo'n lange tijd overheen laten gaan. Heb ik zomaar een échte Minkema in huis!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten