dinsdag 14 maart 2023

Herinnert U zich deze nog? #214


 TREA DOBBS
'WAS JIJ MAAR IN LUTJEBROEK GEBLEVEN'
1968
Tipparade


Mocht de video niet te zien zijn klik hier.

Net zoals iedereen dat wel eens heeft, had ik van de week een Trea Dobbs moment. Eens even door haar oeuvre gaan. Trea genoot voornamelijk bekendheid in de jaren zestig. Eerst nog onder haar eigen naam Trea van der Schoot. Ze deed aan vele talentenjachten mee en in 1963 won ze het destijds populaire 'Cabaret Der Onbekenden', waar vele zangers en zangeressen hun eerste schreden zette in die jaren. Ze mocht een plaatje maken, maar dat deed niet veel. Haar derde single 'Parel Van De Zuidzee' werd wel een hit. De in die tijd zeer bekende Caterina Valente maakte kennis met Trea en zo begon ze ook in het Duits platen te maken. Op aanraden van Caterina nam ze de artiestennaam Dobbs aan, naar een clown uit een oud circus-geslacht. 

De populariteit van Trea bleef stijgen, singles in Nederlands, Duits en Engels werden hits. In 1964 zat ze in de Nederlandse ploeg voor het Knokke festival en won. In 1965 deed ze samen met Ronnie Tober, Conny Vandenbos, Shirley Zwerus en Gert Timmerman met elk drie liedjes mee aan de voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Van elke artiest werd één nummer als winnaar uitgekozen en daarmee bonden ze de strijd aan. Conny won en ging naar Napels met ''T Is Genoeg', Trea eindigde als derde maar had wel de grootste hit met haar 'Ploem Ploem Jenka'.

1965 was helemaal haar jaar, er kwam een lp uit, een tv show 'Licht Op Trea' en samen met Rob de Nijs, Marijke Merckens en Ria Valk maakte ze in totaal tien tv-shows 'TV Magazine'. Zoals alle tienersterren uit die tijd, nationaal en internationaal, was de concurrentie van de opkomende beatmuziek te groot. Tijdens een optreden met de Sleeswijk Revue stortte Trea in. "Mijn carrière is niet als een nachtkaarsje uit gegaan, het was in één keer afgelopen" zou ze er later over zeggen. 

Begin jaren tachtig maakte ze een comeback waarbij de single ''N Kus Van U Meneer' een hit werd en met name in de gayscene een evergreen is geworden. Het liedje 'Was Jij Maar In Lutjebroek Gebleven' is een Nederlandse vertaling van 'Wärst Du Doch In Düsseldorf Geblieben' en in oorsprong uitgebracht als b-kant van de single 'Viva El Amor' in 1968, maar werd al gauw de hit. Ik heb dat altijd een heel leuk liedje gevonden. Enkele jaren geleden is er in het Noord Hollandse Lutjebroek een actie gestart om dit liedje in de Top 2000 te krijgen, echter zonder succes.

Ik heb Trea ooit es zien optreden toen ik nog lid was van een songfestivalfanclub. Samen met haar voormalige concurrent uit 1965, Ronnie Tober, verzorgde ze de muzikale omlijsting van de middag, en ik weet nog dat het erg leuk was. Trea is nu 75 jaar en zingt niet meer, door het vele roken is haar stem zo aangetast dat ze niet meer kan neerzetten wat ze gewend is van zichzelf. Ze schrijft teksten en coacht beginnende artiesten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten