dinsdag 7 maart 2023

Zangnoten

Op 15 maart mogen we weer gaan stemmen voor de provinciale staten, en u weet indirect stemmen we dan ook op de leden van de Eerste Kamer. De senatoren van de Eerste Kamer verdienen per jaar zo'n €34.000 voor, in principe, één dag aanwezig zijn, de dinsdag. 

Nu blijkt dat die ene dag sommige van hen niet in de koude kleren gaat zitten. Annabel Nanninga van JA21 is niet alleen aanwezig in haar uitlatingen ('dobbernegers', 'Mein Kampf, je leest zes bladzijdes en je hebt meteen zin Joden te vergassen', 'gas geven als je een Jood ziet, old habits die hard') qua postuur is ze dat ook. Waarschijnlijk daarom heeft zij problemen met de huidige vergaderbankjes waar ze zich één keer per week in moet proppen. Ze heeft geventileerd dat er toch best iets aan die bankjes gedaan kan worden. Rik Janssen van SP ergert zich aan de opstoppingen tijdens de lunch in het Kamerrestaurant en Frank Otten, van Fractie-Otten, had het één en ander te klagen over het eten. Eén keer per week zijn ze daar, ik vermeld het nog maar even. 

De al langere tijd van de realiteit losgezongen Annemarie Jorritsma van de VVD verzet zich hevig tegen het vliegverbod voor rijksambtenaren, zij dienen met de trein te gaan als een bestemming binnen acht uur te bereiken is. Zij wil coûte que coûte met het vliegtuig en ze heeft daadwerkelijk gevraagd of de Eerste Kamer niet van dit reisbeleid kon afwijken. 

Heel soms komen de Eerste Kamerleden ook op maandag of woensdag naar Den Haag. Paul Rosenmöller van GroenLinks vond dat die vergaderingen best vanuit huis konden. Maar toen werd voor het eerst in de politieke geschiedenis het quorum niet gehaald, dit betekent dat er te weinig senatoren aanwezig waren om een vergadering door te laten gaan. Daarom werd door sommigen een digitale presentielijst geopperd voor maandagen en woensdagen. Maar eigenlijk willen de meeste fracties dat de senatoren toch fysiek aanwezig zijn, Frau Marjolein Faber van de PVV is daar stellig over. Maar de al eerder genoemde Frank Otten vindt dan wel dat de vergoeding van de Eerste Kamerleden omhoog moet. 

Kortom, de dames en heren senatoren hebben nogal wat noten op hun zang. Dan heb ik het nog maar niet over het onderlinge gekissebis over dat kleinere fracties korter aan het woord zouden mogen en dat afgesplitste fracties niet op de eerste rij in de zaal zouden mogen zitten. Ik denk dat er in Nederland kleuterklassen te vinden zijn met minder kinnesinne en waar niet zo veel wordt gezeurd, geklaagd en met vingertjes gewezen dan in de Eerste Kamer. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten