maandag 13 maart 2023

The Fabelmans

Weken geleden hadden Rick, Chris en ik afgesproken dat het weer eens tijd was om elkaar te zien en een filmpje te pakken. Gisteren was het zover, we zijn naar de film 'The Fabelmans' geweest. Bij het lezen van dit blogje zult u onderhand weten of deze film een Oscar heeft gewonnen voor beste film, of in één van de andere categorieën waarin ie is genomineerd. Van mij, nee van ons, zou het zomaar mogen. Wat een prachtige film.

Het gaat over de jeugdjaren (van z'n 7e tot z'n 18e) van Steven Spielberg. Hij heeft de film zelf geregisseerd en het is een coming of age verhaal van de jonge Steven, in de film Sammy Fabelman genoemd, en hoe zijn interesse in het maken van films ontstaan is tegen de achtergrond van de jaren vijftig en zestig in verschillende gedeeltes van Amerika, omdat vader Fabelman voor zijn werk regelmatig moest verhuizen. Het is een vrij accurate weergave van wat werkelijk heeft plaatsgevonden, al heeft Steven toegegeven dat de 8mm films die de jonge Sammy in de film maakt, welleswaar één op één de originele van hem zijn (daar hechtte hij grote waarde aan), maar dat hij wel hier en daar betere camerahoeken heeft gebruikt dan hij als tiener heeft gedaan. Je bent natuurlijk filmmaker of niet. 

Zelf was ik blij dat er eindelijk weer eens een film is in een normaal tempo waarin de tijd wordt genomen om een verhaal te vertellen en dat er buitengewoon goed wordt geacteerd. Michelle Williams is niet voor niets genomineerd voor een Oscar voor de rol van moeder Mitzi Fabelman. Ik blijk al aardig wat films van haar gezien te hebben, maar herkende haar niet meteen. Dat geeft al aan dat ze het acteervak goed verstaat. Ze speelt in deze film echt waanzinnig goed de liefhebbende moeder en vrouw die toch niet helemaal gelukkig is. Van de jonge Canadese acteur Gabriel LaBelle die de rol van Sammy speelt gaan we ongetwijfeld nog veel horen, wat een talent. Hij heeft al wat gedaan, maar dit is zijn eerste grote rol. Het is in z'n geheel echt een goed gemaakte en gecaste film. Noemenswaardig is wel nog even de rol te noemen van uncle Boris, gespeeld door de 88 jarige veteraan acteur Judd Hirsch (bekend van o.m. de tv-serie 'Taxi') Ook hij is genomineerd voor een Oscar voor deze rol. 

Ik kan u deze film ten zeerste aanraden om te gaan kijken. Wij zijn na de film nog even een hapje wezen eten om over de film na te praten en verder even fijn bij te kletsen. 


Michelle Williams als Mitzi Fabelman.

Gabriel LaBelle als Sammy Fabelman. 

Judd Hirsch als uncle Boris. 


De cast met Steven Spielberg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten