woensdag 22 maart 2023

Er niet klaar voor zijn

Er niet klaar voor zijn, kent u die uitdrukking, thuis of op uw werk? Er niet klaar voor zijn, ik moest er aan denken toen ik las dat de Oranjevereniging van Nieuwe-Tonge, Ring van Oranje, op het eiland Goeree-Overflakkee Stichting Gay op Flakkee verbood om met dodenherdenking bloemen te gaan leggen omdat 'het dorp er niet klaar voor is'. 

Zitten er nog Duitsers in het dorp? Of zou het komen dat er mensen in het dorp Nieuwe-Tonge wonen, onderdeel van de Biblebelt, die homofobisch zijn en alles wat in hun ogen anders is afkeuren? Dat de hele herdenking juist gaat om mensen die werden buitengesloten, vervolgens vervolgd en vermoord zijn omdat ze waren wie ze waren gaat er in die keiharde koppen blijkbaar niet in. 

In 2019 ben ik voorgedragen om in Capelle aan den IJssel samen met een jongere uit de regenbooggemeenschap een bloemstuk te leggen bij de dodenherdenking. Ik weet niet meer hoe men bij mij is uitgekomen, ik vermoed door mijn radiowerk destijds. Ik vond het een eer om te doen, belangrijk ook. Het bloemstuk was heel lelijk en viel echt uit de toon in vergelijking met de andere kransen, daar heb ik in de gevraagde feedback achteraf nog wel wat tips voor gegeven. Maar daar gaat het nu niet om, in Nieuwe-Tonge vindt Ring van Oranje dat er voor de vervolgde, gemartelde en vermoorde mensen van de regenbooggemeenschap helemaal geen krans mag worden gelegd, omdat men Gods toorn vreest of zo wat, het eiland is natuurlijk al eens eerder onder water gezet door de kracht van de natuur.

Wat ik hierin zie is onverdraagzaamheid, een groep slachtoffers uitsluiten heet selectief herdenken. Gelukkig zag de burgemeester van Goeree-Overflakkee, Ada Grootenboer, dat ook in. De commotie omtrent het verbod van de Oranjevereniging zal daar ook aan bijgedragen hebben. Ring van Oranje heeft besloten de dodenherdenking niet meer te organiseren en nu zal de gemeente dit doen. Ada benadrukt dat de gemeente het belangrijk vindt dat iedereen welkom is, ook Stichting Gay op Flakkee, om een krans of bloemstuk neer te leggen. 

Zo komt het toch allemaal nog goed, maar dat er anno 2023 ergens nog een godvergeten dorpje is dat meent dat het nog dapper stand moet houden tegen alles wat anders is in hun bekrompen en beperkte wereldbeeld en naastenliefde predikt, maar met gemak anderen uitsluit die niet aan hun standaarden voldoen, is natuurlijk van de zotte. Er niet klaar voor zijn..... flikker toch op! (pun intended)







Geen opmerkingen:

Een reactie posten