maandag 27 maart 2023

Redbone A's and B's

Weet u het nog, het chocoladehart die ik van Arnoud van Bol.com mocht ontvangen omdat mijn bestelling wat langer zou duren dan verwacht. De bestelling was ergens begin februari en eerst vrijdag 24 maart lag ie dan eindelijk in de bus. Het hart is allang op en elke week kreeg ik keurig bericht van Bol dat het wéér een weekje later werd. Maar u weet ik ben een geduldig mens en ik weet dat het aan de platenmaatschappij ligt, niet aan Bol. Het ging om de dubbel cd van Redbone, 'A's and B's'. Voor de jongeren onder u zal ik eerst even vertellen over Redbone.

Redbone werd opgericht in 1969 door de broers Patrick en Lolly Vasquez en samen met Tony Bellamy en Peter Depoe die in 1973 werd vervangen door Butch Rillera kenden ze vanaf 1970 tot 1977 grote successen. De naam Redbone is een verengelsing van het woord 'rehbone' wat 'gemengd ras' betekent. Alle leden van de groep waren van Mexicaans/Indiaanse afkomst wat in hun bühnekleding ook naar voren kwam. Veel van hun nummers gingen daar ook over met als hoogtepunt hun nummer één hit in Nederland en België 'We Were All Wounded At Wounded Knee'.

Een lied over het bloedbad dat in 1890 onder de Indianen is aangericht door de Amerikaanse cavalerie in Wounded Knee in South Dakota. In 1973, het jaar van het uitkomen van de single, was er al enige jaren een opleving van indianenactivisme in de Verenigde Staten en in februari van 1973 werd Wounded Knee bezet door honderden leden van het American Indian Movement. De Amerikaanse autoriteiten, u kent ze, stuurden gewapende eenheden naar Wounded Knee en sneed de elektriciteitsvoorziening af. Na ruim zeventig dagen werd de bezetting gebroken en werden er 1200 arrestaties verricht. 15 van hen werden daadwerkelijk veroordeeld, 16 Indianen zijn onder mysterieuze omstandigheden verdwenen en 64 zijn onder onopgehelderde omstandigheden vermoord. 

Het nummer 'We Were All Wounded At Wounded Knee' mocht niet op de Amerikaanse radio gedraaid worden vanwege de controversiële tekst en is daar ook niet op het album te vinden. Alleen in Nederland, België en Duitsland werd het een hit. Andere hits van Redbone waren o.m. 'Wovoka', 'The Witch Queen Of New Orleans' en 'Come And Get Your Love' die laatste kende in 2014 weer hernieuwde populariteit door de film 'Guardians Of The Galaxy'. In 1977 stopte Redbone ermee, om in 1997 als trio (Patrick, Lolly en Tony) weer op te gaan treden. Tony overleed in 2009, Lolly in 2010. Patrick, inmiddels 82, treedt nog steeds op.

Op de dubbel cd staan, zoals u wel verwacht, alle single a en b kanten, echter heeft men in sommige gevallen gekozen voor de albumversies in plaats van de singleversies. Dat is niet zo goed voor mijn lichte autisme. Maar ter verdediging van de samenstellers staat er nergens 'single a's and b's' maar enkel 'A's and B's'. Ondanks dat zou mijn leven niet compleet zijn zonder deze cd. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten