woensdag 1 juli 2015

In liefdevolle herinnering: Robert Long (1943-2006)

Eind dit jaar is het alweer 9 jaar geleden dat, veel te vroeg, Robert Long is overleden. Robert Long beschouw ik als één van de beste componisten en tekstschrijvers die ik ken. Populair werd hij al eind jaren 60 als zanger van de Engelstalige band Unit Gloria die een soort 'reli-pop' zongen. Toen Robert de band verliet nam Bonnie St. Claire zijn plaats in en veranderde de koers van de band drastisch. Ook Robert ging het over een heel andere boeg gooien, hij ging in het Nederlands schrijven en zingen. Maatschappijkritische teksten waarin vooral de kerk en zijn prominenten het ervan langs kregen, bovendien zong hij openlijk over (zijn) homoseksualiteit, en dat was begin jaren 70 nog nooit zo expliciet gehoord.

Zijn eerste album "Vroeger Of Later"  kwam uit in 1974 en heeft maar liefst 118 weken in de album top 100 gestaan. Bijzonder was dat van zijn eerste 3 albums geen singles werden getrokken, ook dat was ongekend, pas van het album "Dag Kleine Jongen" in 1984 werd de single "Heeft Een Kind Een Toekomst" uitgebracht. Robert was een echte albumartiest, hoewel hij een grote hit had met het vrolijke "Iedereen Doet 'T" in 1986.

Hij heeft ook verschillende theaterprogramma's gemaakt waaronder de meest succesvolle samen met Leen Jongewaard in 1980 "Duidelijk Zo?!", 1982 "Tot Hiertoe Heeft De Heere Ons Geholpen" en in 1983 "En Het Bleef Nog Lang Onrustig In De Stad". Dat laatste klopte wel, samen met Leen trok hij ten strijde tegen 'burgerlijkheid en calvinisme'. De woedende reacties en zelfs protesten bij de theaters uit de hoek van orthodoxe protestanten en hun achterban, maar ook uit katholieke kringen stimuleerden hem alleen nog maar meer. Hilarisch zijn Robert's publieke aanvaringen met de evangeliste Jenny Goeree.

Naast het maken van platen en zijn theatershows heeft Robert Long nog heel veel meer gedaan, maar ik bewonder de man mateloos om zijn prachtige nummers, zijn teksten zijn zo geschreven of hij het je verteld, niks geen gezwollen taalgebruik, ze zijn van een ongekende schoonheid en raken diep. Er zijn 3 liedjes waarbij ik het niet droog houd "Jouw Ogen", "San Lorenzo" en "Na Zijn Dood". Helaas heb ik Robert nooit in het theater kunnen zien, maar aankomend theaterseizoen komt er een biografische musical met Paul Groot over het leven en werk van Robert Long en vanzelfsprekend heb ik daar kaartjes voor geboekt.

                                                                     

                                                                 

                                                                 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten