zaterdag 11 juli 2015

In Memoriam: Omar Sharif

Zelf ken ik de Egyptische acteur Omar Sharif alleen van zijn rol als Nick Arnstein in de film "Funny Girl" waarin Barbra Streisand de titelrol speelt. De Egyptische regering was destijds op z'n zachts gezegd niet blij dat hij een liefdeskoppel vormde samen met de Joodse Barbra. De film werd dan ook niet in Egypte en andere Arabische landen uitgebracht. En toen uitkwam dat Omar en Barbra een affaire hadden werd het Egyptische staatsburgerschap hem bijna ontnomen door de regering.

Omar begon zijn acteer carrière in 1954 en hij heeft tot 1960 in Egyptische films gespeeld. In 1962 kreeg hij de rol van Sherif Ali in de kaskraker "Lawrence Of Arabia", en zijn naam was definitief gevestigd toen hij in 1965 de titelrol voor zijn rekening nam in "Dr.  Zhivago". Omar heeft tot en met 2013 in talloze films en TV-series gespeeld. Op 25 september 1963 werd de bioscoop Euro Cinema geopend op de Leyweg in Den Haag (de wijk waar ik opgroeide) door koningin Juliana en prins Bernhard, de openingsfilm was "Lawrence Of Arabia", en ook Omar Sharif was daarbij aanwezig.

Naast acteren was hij ook een heel goed en bekend bridgespeler. In 1954 trouwde Omar met de Egyptische actrice Faten Hamama, en zij kregen één zoon. Ze gingen in 1966 uit elkaar en scheidden officieel in 1974. Omar is nooit meer getrouwd geweest. omdat hij, zoals hij zelf zei, 'nooit meer verliefd is geworden'. Faten overleed in januari van dit jaar op 83 jarige leeftijd, dezelfde leeftijd als Omar die gisteren overleed aan een hartaanval in een ziekenhuis in Caïro.

Omar en Barbra in "Funny Girl"

Omar met koningin en prins in de Haagse Euro Cinema


Geen opmerkingen:

Een reactie posten