woensdag 8 juli 2015

Leuker kunnen we het niet maken

"Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker", iedereen kent die slogan wel die de Belastingdienst sinds 2001 op ons burgers heeft losgelaten. Maar ze doen zichzelf daarmee ernstig te kort vind ik. Gisteren opende ik de brievenbus en zag 3 (drie) enveloppen liggen van de Belastingdienst. En hoewel ik weet dat er bij mij als werknemer met een gefixeerd inkomen heus niets te halen valt, moet ik mij dan even vasthouden aan het deurtje van de brievenbus. Drie (3) brieven van de Belastingdienst! Allereerst kijk ik dan of het echt wel mijn naam is die als geadresseerde staat vermeld, de postbode is ook maar een mensch en kan zomaar een met zijn/haar handen in de verkeerde gleuf zitten. Ze bleken echt voor mij.

Iets sneller dan normaal loop ik dan naar de voordeur en ga in zo'n geval zittend de confrontatie aan, staand vind ik een te groot risico. Ik bekeek nogmaals de adressering, en koos de eerste enveloppe uit om te openen. Het ging over de zorgtoeslag die ik als kleinverdiener mag ontvangen, en daar had ik iets te veel van gekregen vorig jaar, deze brief kondigde aan dat ik daar binnenkort een brief over zou krijgen. Nou dat viel dan mee, de tweede brief dan, dat was de brief waar in de eerste brief gewag van werd gemaakt, hoezo binnenkort? Hij lag direct met de aankondigingsbrief in de bus. Dat had best in één enveloppe gekund hoor, scheelt ook portokosten.

Die derde brief....met droge mond opende ik die...en dat was een brief die meedeelde dat ik onlangs een verzoek voor terugbetaling had ontvangen en dat het bedragje (zoveel is het niet) op verschillende manieren kan worden terugbetaald. Onlangs? Ja, anderhalve seconde geleden! Maar ineens snapte ik het! De Belastingdienst heeft een spelelement toegevoegd aan hun diensten, afgekeken van televisiequizzen waarin veel met enveloppen wordt gegoocheld. Wat nou niet leuker? Ik maakte de enveloppen per toeval in de juiste volgorde open, maar hoe hilarisch is het als je dat niet doet? Dan maak je toch, als je eenmaal de brieven in de juiste volgorde hebt gelegd, hikkend van de lach meteen het teveel uitgekeerde geld over.

Die Belastingdienst toch, kosten noch moeite worden gespaard om het gepeupel te amuseren. Brood en spelen. Er wordt een schrikmoment gecreëerd (3 brieven!), vervolgens ongeloof vermengd met wat angst (echt voor mij? ja echt voor mij!), dan het puzzelen van de juiste volgorde (indien nodig) om te concluderen dat het wel meevalt en er een soort ontlading komt, dat bereik je niet door alles saai in één enveloppe te doen, dat mag dan wat portkosten kosten.

Maar nu vraag ik me af, ik had de brieven dus in de juiste volgorde geopend, zit daar dan nog een geste aan verbonden? Dat ik het bedragje dan misschien toch niet hoef terug te betalen? Dat zou leuk zijn én makkelijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten