maandag 20 juli 2015

Ondertussen in South Carolina

Gisteren weer eens met open mond in een combinatie van verbazing en ontzetting naar het nieuws gekeken. Noem me naïef, maar ik dacht dat de Ku Klux Klan iets walgelijks uit het recente verleden van de Verenigde Staten was, geschiedenis dus, sinds gisteren weet ik beter. Omdat er naar aanleiding van de moord op de zwarte kerkgangers door de extreem rechtse Dylann Roof een verbod op de Confederatievlag is sloegen de leden van de Ku Klux Klan en de Nationaal Socialistische Beweging de handen ineen om daar tegen te protesteren in South Carolina.

Ik onderdruk het om een omschrijving te geven van het fysiek en de geestelijke vermogens van de gemiddelde KKK-aanhanger, het is te makkelijk en foto's en uitspraken op het wereld wijde web spreken voor zich. De vermaledijde vlag is voor hen een symbool waaraan ze hun blanke superioriteitsgevoel ontlenen, alles wat niet blank is, homoseksueel, Joods, katholiek of communistisch moet volgens hen uitgeroeid of op z'n minst worden uitgezet. Er is gebleken dat toen Barak Obama president van Amerika werd, groeperingen als KKK en NSM hun ledental zagen toenemen.

Ik hoorde gisteren de demonstranten: "White Power" scanderen, zag leden van NSM met SS-logo's op hun kleding de Hitler-groet maken en hoorde ze "Sieg Heil" roepen. Er was vanzelfsprekend ook een tegendemonstratie van mensen, zwart en blank, die het absoluut niet met hen eens zijn. Er werden heel schokkende dingen geroepen die ik hier niet ga herhalen, maar tijdens een vraaggesprek kwam er een dubbele moraal naar voren waarvan ik haast uitschreeuwde: "Hoor je nou wat je zegt?!"

Het volgende werd gesteld: "Ons blanke ras wordt bedreigd, immigranten en zwarten dealen drugs aan onze kinderen, ze trekken uitkeringen en baren baby's aan de lopende band. Onze gevangenissen zitten overvol met zwarten en hispanics."
Iedereen die niet blank is wordt dus over één kam geschoren. Gaat het echter over de moordenaar Dylann Roof, dan wordt er plots anders geoordeeld door dezelfde persoon: "Als iemand die ons gedachtegoed aanhangt een massamoordenaar blijkt te zijn, dan is daarmee toch niet iedereen binnen de KKK of NSM een massamoordenaar? Waarom wordt het in ons geval altijd wel zo gedraaid? Waarom zijn wij wel allemaal schuldig?"
Het is een troost dat ze slechts een klein, zij het hardnekkig, deel van de Amerikaanse bevolking vertegenwoordigen.

Veelbetekenend zijn de cijfers waaruit blijkt dat sinds 9/11 er in de Verenigde Staten twee keer zoveel mensen zijn vermoord door rechtsextremisten dan door moslim extremisten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten