vrijdag 10 juli 2015

WTF?!

Over het algemeen kan toch gesteld worden dat het leven en werken voor vrouwen in de westerse wereld sinds de jaren 60 van de vorige eeuw sterk is verbeterd. Tot in de jaren 60 bijvoorbeeld werden vrouwen, in Nederland, als ze gingen trouwen als vanzelfsprekend ontslagen, want getrouwde vrouwen werkten nu eenmaal niet. Er kwam een vrouwenbeweging op gang die als doel had alles te willen wat mannen ook deden en mochten met als verschil dat daar waar voor mannen sommige zaken een plicht was het voor vrouwen een vrijwillige keuze bleef, het moest wel leuk voor ze blijven natuurlijk.

Met in Nederland Cisca Dresselhuys (die vrouw met dat rommelige gezicht) voorop werden bh's verbrand, massaal tuinbroeken gedragen, oksels niet geschoren en waren ze baas in eigen buik. Er is gelukkig heel wat verbeterd voor vrouwen en wat ze wilden is gelukt, alles wat mannen doen of willen, kunnen en mogen vrouwen ook, op staand plassen na, maar als door God gezonden was daar opeens de plastuit, dus ook dat probleem is nu verholpen.

Nu zijn ze dus gelijk in alles, maar je hoort nog steeds geklaag en gekrakeel, want hoewel ze wel gestudeerd hebben willen de meeste vrouwen niet fulltime werken, ze willen wel een top functie maar dan voor 20 uur in de week en ze willen óók een gezin, óók overblijfmoeder zijn op school, kortom ze kunnen geen keuzes maken omdat er gewoon te veel keuzes zijn. Een luxe probleem.

Er zijn nog genoeg delen in de wereld waar vrouwen het heel zwaar hebben en niets te zeggen hebben, nog minder dan de vrouwen in de eerste helft van de vorige eeuw hier, daar valt echt nog een wereld te winnen. Maar waar maakte Caitlin Winner, design manager bij Facebook (dus geen dom vrouwtje) zich druk om? Dat het vriendschapsicoontje bij Facebook niet vrouwvriendelijk was, ik herhaal, dat het vriendschapsicoontje bij Facebook niet vrouwvriendelijk was. Tot dit bericht heb ik het icoontje nooit bewust waargenomen. Één van de eerste taken die Caitlin zich dus genoodzaakt zag te doen was dit icoontje te veranderen.

Het oude icoontje toonde een een silhouetje van een man en een vrouw, waarbij de vrouw godbetert achter de man staat en kleiner! Bovendien was er een stukje van haar schouder afgesneden. Voordat woedende vrouwen zwaaiend met hun bh's zich naar het hoofdkantoor van Facebook zouden begeven om daar eens flink huis te houden heeft Caitlin gezorgd voor een icoontje waarin de vrouw nu even groot is en vóór de man staat en zijn schouder nu is afgesneden. Nu is ze tevreden. Ben je dan niet een ongelofelijk zeikwijf? Een kuticoontje waar niemand ooit op gelet heeft! Ik spreek met wijlen Pim Fortuyn als ik zeg: "Mens ga koken!"

Maar dat heeft ze niet gedaan, ze is definitief doorgeslagen en heeft ook het icoontje voor nieuwe groepen aangepast, want daar stond ook in silhouet een man op de voorgrond en een vrouw en man kleiner op de achtergrond, en nogmaals al was ik gemarteld, ik had het echt niet geweten. Nu heeft onze Caitlin een nieuw icoontje gemaakt met de vrouw op de voorgrond en twee mannen kleiner op de achtergrond, en nu is ze volledig content. Volgens mij schaamt die vrouw zich dat ze een baarmoeder heeft of zoiets. Wat een doos. Ik zie haar icoontje als een heel onzeker vrouw-silhouetje die twee mannen-silhouetjes achter zich nodig heeft om stand te kunnen houden.

Als je zo begaan bent met de beeldvorming en het lot van vrouwen ga in landen waar vrouwenrechten met voeten getreden worden je stem laten horen om daar een rol van betekenis te spelen en te helpen die vrouwen een menswaardiger bestaan te geven en flikker op met je nietszeggende icoontjes.

Caitlin Winner


Zoek de verschillen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten