woensdag 22 juli 2015

Kookboekenweek

Afgelopen voorjaar hadden we de 80e boekenweek, en sinds 1955 is er ook ieder najaar een kinderboekenweek dit wordt georganiseerd door Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek (CPNB). Dit zijn slechts twee van de bekendste evenementen die van het CPNB afkomstig zijn. Het hele jaar door zijn er op boekengebied dingen te beleven, zoals in juni de Maand van het Spannende Boek of de Nationale Voorleesdagen. Dit alles met als nobel doel 'Het lezen van boeken en het boekenbezit te stimuleren'. En dat al sinds 1930.

Dit najaar, om precies te zijn van 26 oktober t/m 1 november, wordt er gestart met de Kookboekenweek. Kookboeken zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, men wil gezonder eten, maar ook de diverse TV kookprogramma's hebben daar aan bijgedragen. Daarbij zien kookboeken er vaak prachtig uit, met mooie foto's van de gerechten, verhalen over eetcultuur en prachtige sfeerbeelden. Daar waar de e-reader voor fictie een bedreiging vormt, is een mooi vormgegeven kookboek niet in zo'n dingetje te vangen.

In de kookboekenweek komt er een prijs voor het beste Nederlandse of Vlaamse kookboek: Het Gouden Kookboek, wat een jaarlijkse prijs moet gaan worden. Alleen van Nederlandse of Vlaamse bodem dus, de wereldvermaarde boeken van Jamie Oliver vallen hier dus niet in de prijzen, maar wat te denken van de diverse goedlopende kookboeken van Rudolph van Veen, de mooie bakboeken van Rutger van den Broek of de heel populaire powerfood-kookboeken van Rens Kroes.

Een driekoppige vakjury zullen zich over de door de uitgeverijen ingezonden titels buigen en kiezen er drie genomineerden uit, waarvan er dus één de onderscheiding Het Gouden Kookboek zal ontvangen. De Kookboekenweek zal naast de jaarlijkse Kookboeken7daagse van De Wonderneming van Fusina Verloop gaan bestaan, die eveneens allerlei activiteiten rond kookboeken organiseert en een toekenning van 2 prijzen kent, het door de vakjury gekozen Kookboek van het Jaar en de publieksprijs De Gouden Garde.

Wie heeft er nu geen kookboeken in de kast staan waarbij je bij het doorheen bladeren al trek krijgt van de mooie foto's en je zin krijgt om je eens culinair in te spannen. Hou het dus in de gaten dit najaar, een Kookboekenweek én een Kookboeken7daagse om je kookboekenbibliotheek eens aan te vullen met een fijn kookboek.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten