zaterdag 22 januari 2022

Beste John

Marco B., Ali Bouali, Jeroen R. en een niet met naam genoemde regisseur van 'The Voice Of Holland' zijn dus allemaal beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, variërend van opmerkingen en aanrakingen tot het zenden van piemelfoto's en verkrachting. Ik heb de 'BOOS' uitzending niet gezien, maar het journaal opende ermee en had er ruim de tijd voor ingepland. Zoals bekend is Jeroen tot nog toe de enige die heeft toegegeven. 

John de Mol de oppermachtige grote baas van Talpa werd geïnterviewd, direct na het zien van de reportage. Alle mediatraining ten spijt heeft hij niet gereageerd zoals (voormalige) coaches en deelnemers dat deden met de platitudes 'diep geschokt', 'onderste steen boven' en 'hart gaat uit naar'. Nu ken ik John niet persoonlijk, maar hij komt op mij over als een megalomane ontoegankelijke man wiens wil wet is en die absoluut geen tegenspraak duldt. In zijn reactie op het hele gebeuren was dat zichtbaar in zijn houding en antwoorden. Hij legt de verantwoordelijkheid bij de slachtoffers en benadrukte dat die zich hadden moeten melden bij de daarvoor aangewezen loketten, daar meteen achteraan zeggend dat die ene dame die zich had gemeld jaren geleden over Jeroen, heeft geresulteerd in een gesprek met hem waarna hij weer gewoon verder kon gaan met zijn werk. Hij eindigde met een sorry voor de slachtoffers die nu hopelijk hebben geleerd de volgende keer (!) wel aan de bel te trekken. Geen woord over de verantwoordelijkheid van de daders. 

Het empathisch vermogen van een kiezelsteen. Als deelnemer aan één van zijn programma's moet men een pagina's dik document ondertekenen waarin astronomische bedragen staan vermeld mocht je 'uit de school klappen' over zaken betreffende het programma. Het zal waarschijnlijk in ambtelijke taal zijn opgesteld. Daarnaast is het ervaren van seksueel overschrijdend gedrag en het vervolgens melden iets anders dan je melden bij de juiste persoon voor een pleister als je je in je vinger hebt gesneden. Tel daarbij de zeer kwetsbare positie op die een jonge kandidaat heeft ten opzichte van al die bekende mannen die zichzelf de koning van de apenrots wanen en zich intimiderend opstellen en een weldenkend mens begrijpt de afschuwelijke positie waarin slachtoffers zich bevinden. Daarnaast is het het slachtoffer die bepaalt wanneer en aan wie ze het meldt.  

Iedereen die met het programma te maken heeft gehad en om het hardst schreeuwen dat zij nooit nare ervaringen hebben gehad, niet onheus bejegend zijn geweest en het als een veilige en positieve plek hebben ervaren en het ook niet hebben gemerkt naar anderen toe; het gaat even niet om jullie. 

De vrouwen werkzaam bij Talpa hebben daags na het interview het onderstaand paginagroot statement laten plaatsen in het Algemeen Dagblad. Zij stellen: "Dit is het statement van verdrietige vrouwen die bij Talpa werken, die met stijgende verbazing en het schaamrood op de kaken hebben aangehoord wat de reactie was van John de Mol op de vragen van Tim Hofman. Wij vinden het heel goed dat hij daar is gaan zitten, maar zijn ook teleurgesteld dat hij vrouwen oproept om zich vooral te melden bij de juiste loketten".




Geen opmerkingen:

Een reactie posten