donderdag 20 januari 2022

Great reset

Ik heb het even voor u nagekeken het talentenjachtprogramma 'The Voice Of Holland' bestaat al sinds 2010. Twaalf jaar dus, ik heb zelf nooit een aflevering gezien om het simpele feit dat ik niet van de formule hou van de meeste talentenjachtprogramma's. Te schreeuwerig, te lang, zeker met al die reclame tussendoor, maar vooral omdat mensen worden afgebrand, niet tegen zichzelf in bescherming worden genomen als al vrij snel duidelijk is dat er van talent geen sprake is. Ik hoorde van mensen die dit soort programma's wel kijken dat zij het het leukste vinden in de aanloop waarbij iedereen auditie kan doen en mensen zichzelf voor gek zetten. Of dat dan 'The Voice Of Holland' is of een ander talentenjachtprogramma weet ik niet. 

In mijn beleving zijn er zo'n 53 van die zelfde soort programma's. Ik heb het wel eens eerder vermeld, de enige talentenprogramma's die ik leuk vind zijn 'Op zoek naar...', waar naar een musicaltalent wordt gezocht voor een bepaalde rol en waar echt getalenteerde mensen aan meedoen die positieve feedback krijgen en onlangs het programma 'Aria' waar operatalent een podium krijgt, met eveneens positieve tips en trucs voor de deelnemers om het beste uit zichzelf te halen.

Dit gezegd hebbende kan ook ik de afgelopen dagen niet om 'The Voice Of Holland' heen, al zou ik willen. Het programma is per direct van de buis gehaald wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag van medewerkers naar de kandidaten toen. De poep heeft de ventilator geraakt, want het blijkt niet om een losstaand incident te gaan maar meer dat het schering en inslag was. Er wordt nog onderzoek gedaan en het online consumentenprogramma 'BOOS' komt vanavond met een uitzending die na diepgaand onderzoek het een en ander aan het licht zal brengen. Nee, ik ga er niet naar kijken, ik vind het verdrietig genoeg voor de slachtoffers die, zo is al gebleken, nu ze met hun verhaal naar buiten durven te komen bakken met stront over zich heen krijgen. 

Eén persoon, bandleider Jeroen Rietbergen, heeft meteen al erkend dat de aantijgen aan zijn adres juist zijn. Anderen die ook beschuldigd worden beweren bij hoog en bij laag dat ze zich van geen kwaad bewust zijn. En weer anderen die al jaren aan het programma meewerken buitelen over elkaar heen om te zeggen dat ze 'nooit iets hebben gemerkt'. Jurylid Anouk Teeuwe heeft haar medewerking aan het programma, mocht het ooit nog doorgaan, opgezegd, kortom tumult alom.

Omdat ik het van een grote afstand hoor en zie wat er allemaal gebeurt en uitzoom krijg ik de indruk dat er een soort great reset aan de gang is, om er maar eens een modeterm in te gooien. In die zin dat mensen, meest mannen, die zich in een onaantastbare positie wanen zoals o.a. royalty (Andrew), beroemdheden, al zijn ze dat enkel maar in het kleine landje Nederland, maar ook in andere bedrijfstakken, menen weg te kunnen komen vanwege hun machtspositie met seksueel grensoverschrijdend gedrag, worden eindelijk eens daarop aangesproken. Maar ook politici en royale mensen die vinden dat coronamaatregels niet voor hen gelden en dus gewoon feestjes geven op Downing street 10 of naar hun buitenhuis in Griekenland op vakantie gaan. Hun (machts)positie betekent in de huidige tijd niet meer dat ze vanzelfsprekend onschendbaar zijn. Ook zij zullen zich moeten verantwoorden voor hun (wan)daden. Als dat dan een onderdeel is van een great reset, lijkt me dat prima. Hoewel zij die die term voor in de mond hebben liggen er een heel andere invulling aan geven. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten