donderdag 13 januari 2022

Toen was geluk... #102

Vanwege mijn blogje van gisteren over de pas aangeschafte eierkoker komt hier min of meer het vervolg over een ander onmisbaar keukengerei waarvan ik weet dat niet iedereen het kent, althans dat merk ik als mensen mij het zien gebruiken: 'Wat is dat voor iets?', heb ik meermalen mogen horen en bij de uitleg ervan krijgen mensen net als bij de aardbei ontkroner ogen als schoteltjes. 

Maar ik weet niet beter dat zowel de aardbei ontkroner als de eierprikker (want daar heb ik het hier over) tot de standaard keukenuitzet hoort. Sterker nog, volgens de overlevering is de moeder aller aarbei ontkroners in ons gezin gekomen toen mijn moeder de 'blije doos' ontving vanwege mijn komst op de wereld, daar zat ie in. En de cirkel is rond, want die heb ik nu naast mijn eigen aardbei ontkroner in mijn bezit.

De eierprikker is ook iets wat ik onmisbaar achtte toen ik op mezelf  ging wonen, en sinds dat prille begin behoort ie al tot mijn keukenuitrusting. Precies zo'n witte als op de foto, en net zo een als wij thuis ook hadden, alleen was die gekleurd. 

Met een eierprikker druk je het ei voordat je het gaat koken met de bolle kant op de prikker. Het kleine gaatje zorgt ervoor dat de lucht kan ontsnappen en het ei niet openbarst. En ja, ook met de zojuist gekochte eierkoker moet je dat doen. Het maatbekertje wat erbij geleverd is om de juiste hoeveelheid water af te passen voor zachte of harde eieren, heeft aan de andere kant zo'n prikkertje. Maar u begrijpt dat ik mijn eigen jaren 80 prikkertje blijf gebruiken. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten