maandag 24 januari 2022

In Memoriam: Meat Loaf

1978. Ik voelde me niet senang op school, maar ja, je móest. Het was voor mij een kwestie van overleven en letterlijk de minuten tellen tot de schooldag weer om was en reikhalzend uitkijken naar het weekend. Niet dat ik nou zoveel deed dan, maar muziek was en is voor mij iets waar ik me in kan verliezen. Heerlijk op mijn kamertje muziek draaien en opnemen van de radio. En toen was daar opeens Meat Loaf. 

Ik overdrijf niet als ik zeg dat het een sensatie was. Zij die het toen ook hebben meegemaakt zullen dat beamen. Zoiets was nog nooit vertoond. 'Paradise By The Dashboard Light' was een single van ruim acht minuten waarin een heel verhaal werd verteld, de bijbehorende videoclip met de enorme Meat Loaf en de minuscule Karla DeVito, zou nu niet meer kunnen. Hoe hij haar tijdens het honkbal-intermezzo in het nummer bepoteld en franskust. De opwinding in die tijd ging meer over de single die verkrijgbaar was in de ruim acht minuten versie en een ingekorte van ruim vijf minuten waar men hetzelfde standaard bedrag van een single voor betaalde. Ik herinner me dat daar een heel item op de radio aan werd besteed.

Meat Loaf was het pseudoniem van Marvin Lee Aday die naast muziek maken ook aan de weg timmerde als acteur en vanaf 1975 in tientallen films heeft gespeeld. Samen met Jim Steinman was hij al vanaf 1972 bezig met een album waar uiteindelijk bovengenoemde single ook op zou komen. De titel van het album was 'Bat Out Of Hell'. Hij had Ellen Foley ontmoet en zij verzorgde de vrouwelijke vocalen op het album, maar niemand wilde het uitbrengen zodat Ellen verder ging met haar eigen carrière. Pas in 1977 werd het uitgebracht en tegen die tijd was Karla tot de entourage toegetreden. Het lag in de bedoeling dat ze de vocalen van Ellen opnieuw zou inzingen, maar dat is nooit gebeurd, tot ongenoegen van beide dames. 

De single en het album sloegen, welliswaar met vertraging, in als een bom. Van het album zijn wereldwijd zo'n 43 miljoen exemplaren verkocht. In Nederland heeft het 57 weken in de album top 100 gestaan, waarvan 12 weken op de eerste plaats. De bombastische muziek van Jim en Meat Loaf wordt Wageriaanse rock genoemd en zij bleven die stijl trouw. Er volgen meer hits en albums, maar ze bleven teruggrijpen op het thema zodat er in 1993 en 2006 er een deel twee en drie uitkwam met de respectievelijke ondertitels 'Back Into Hell' en 'The Monster Is Loose'. 

In 2016 kwam het laatse album van Meat Loaf uit en z'n laatste filmrol speelde hij in 2014. Hij trad ook nog steeds op maar zakte in september 2016 tijdens een optreden in Canada in elkaar. Afgelopen 20 januari is Meat Loaf overleden, naar verluid aan de gevolgen van corona, hij was als absolute tegenstander van vaccinaties niet gevaccineerd. Meat Loaf is 74 jaar geworden. 

Meat Loaf met Karla DeVito.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten