vrijdag 29 mei 2015

Douze points

"Beaux messieurs, belles dames, musique au programme. Chanteurs, à vos gammes, 
que le meilleur gagne"
Telex, 1980

Afgelopen zaterdag is de finale van het 60e Eurovisie Songfestival geweest met Zweden als terechte winnaar, en mijn liefde voor muziek, al besproken in een eerder jubeljaarblogje, kende een grote katalysator in de vorm van het songfestival. Het eerste songfestival dat ik zag was op 3 april 1976. Wij werden uitgenodigd bij tante Netty en oom Paul om het bij hen te kijken, want zij hadden kleurentelevisie. Dat festival betekende een liefde voor het leven.

Dit kwam niet in de laatste plaats door de winnaars van dat jaar, Brotherhood Of Man voor Engeland met "Save Your Kisses For Me". Het was meteen ook de eerste groep waar ik fan van werd, ik kan me nog herinneren dat ik van mijn zakgeld de single kocht en die grijs heb gedraaid, de volgende singles kocht ik ook, posters uit Popfoto aan de muur, en onlangs zag ik ze weer optreden, nog steeds in dezelfde samenstelling, in de TV-registratie van het songfestivalconcert in Amsterdam. Noem me een watje, maar dan word ik toch een beetje emotioneel, ik zie ze dan zo weer voor me hoe ze bijna 40 jaar gelden alweer, het festival wonnen.

Sinds 1976 heb ik geen festival meer overgeslagen. Ik werd lid van een Eurovisie fanclub en ontving een boekje met tot dan toe (1985) alle deelnemers vanaf 1956, daarna hield ik het zelf bij. Toen ben ik ook begonnen met het verzamelen van zoveel mogelijk liedjes die er aan mee gedaan hebben, me destijds realiserend dat zulks nooit compleet te krijgen zou zijn. Het was ver voor het wereld wijde web tijdperk. Al sinds een paar jaar is mijn droom van destijds uitgekomen, en heb ik alle liedjes die ooit meegedaan hebben in mijn bezit netjes per jaar op CD, vanaf 2000 komt er ieder jaar een officiële CD uit met alle liedjes van dat jaar er op. Ook heb ik dankzij You Tube alle festivals kunnen zien. Dát zijn voor mij één van de vele zegeningen van het digitale tijdperk. Maar ik ben toch ook blij dat ik me nog steeds het opwindende gevoel kan herinneren van toen ik die single van Brotherhood Of Man ging kopen, ik voelde me de koning te rijk.

Brotherhood Of Man op het Eurovisie Songfestival van 1976

Het hoesje van de single die ik had.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten