woensdag 6 mei 2015

Madurodam

Gisteren met vrienden Harry, Rick en Christian naar 's-lands kleinste stadje gegaan, Madurodam. Wij hadden van de NS een vouchertje die korting genereerde, maar uiteindelijk bleek een zogenaamde 'familiekaart' goedkoper, een bijzondere actie dus. De reis er heen voerde mij voor het eerst sinds jaren door de Haagse stad met de tram, een leuke en tegelijkertijd nostalgische rit. Aangekomen bij het stadje zijn we eerst een bakje koffie gaan drinken, heerlijk buiten op het terras.

Bij het betreden van het park bleken de gebouwen niet ingedeeld per stad maar gewoon lukraak door elkaar neergezet, als je dat eenmaal in je systeem verwerkt had was het leuk om de gebouwen te herkennen en op het bordje te kijken of je het goed had. Schokkend was het om te leren dat Margootje uit het liedje van Wim Sonneveld ("Margootje, Margootje uit Madurodam") niet zoals het lied ons wil doen geloven in het Begijnhof zit, maar als dame van lichte zeden achter het raam.

En plots sloeg het weer om, wind wakkerde aan, druppels werden een flinke bui, en lopend onder paraplu's is het veel minder leuk. Het etablissement waar men wat kon eten naar binnengelopen, maar daar werden we bevangen door de vette zure walm van patat en mayonaise, bovendien werd de ruimte bevolkt door uitschuiffamilies die grote borden van bovengenoemd voedsel met saté drijvend in de satésaus voor zich hadden staan. We schakelden over op plan B.

Plan B hield in dat we in Harry's auto naar station Voorburg reden waar Rick en Chris ook hun auto hadden staan, om met de tram verder te gaan naar Den Haag centrum om aan het Plein bij Cloos een lunch te gebruiken. Het weer was net zo snel als het slecht werd weer helemaal opgeknapt en we alle vier voor het eerst de Paleistuin van Paleis Noordeinde hebben bezocht, even hebben gezeten om  daarna door de pittoreske Haagse straatjes te wandelen naar de Bijenkorf en ons daar op de woningafdeling hebben vergaapt aan de mooiste en ook onzinnigste zaken waar een mens blijkbaar niet zonder kan.

Het diner hebben we op mijn voorspraak genuttigd bij het piepkleine maar o zo leuke restaurant Giuliano's. Ik kende het restaurant door vriend Jeroen met wie ik er samen eens gegeten heb. Een goede tip voor iedereen die Den Haag bezoekt en lekker en niet te prijzig wil eten. Mijn drie kompanen waren er erg over te spreken. Samen naar het station gelopen en zo hadden wij een heerlijke Bevrijdingsdag met elkaar doorgebracht en waren we dankbaar dat we dat in vrijheid kunnen en mogen doen.

De dag begon zonnig.

De Ridderzaal.

Margootje.....

Wolkbreuk.
De Paleistuin.

Het monumentale trappenhuis van de Bijenkorf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten