zaterdag 23 mei 2015

Grand Prix Concours Eurovision de la Chanson Européenne 2015

Afgelopen donderdag voegden zich Azerbeidzjan, Cyprus, Israël, Letland, Litouwen, Montenegro, Noorwegen, Polen, Slovenië en Zweden zich bij de 10 gekozen landen van dinsdag. Hier en hier kun je lezen over die inzendingen. Tezamen met de 7 onderstaande landen die al direct in de finale geplaatst zijn zorgen ze met z'n zevenentwintigen voor het grootste aantal landen wat ooit in een Eurovisie finale heeft gestaan voor de 60e editie van het Eurovisie Songfestival.

Australië
Tonight Again - Guy Sebastian
Australië ja, voor degenen die nóg niet weten waarom klik hier. Mocht Australië winnen hoor ik de azijnpissers alweer jeremiëren, zoals ze elkaar ook, niet gehinderd door enige kennis van de feiten, napapegaaien over, in hun ogen, verdachte hoge klasseringen van landen uit Oost Europa, maar daar gaat het nu niet om, het gaat om Guy Sebastian. Guy is een in Maleisië geboren voormalige Australian Idol winnaar en heeft al 8 top 10 albums op zijn naam staan waarvan er 2 zelfs op nummer 1 hebben gestaan. Ze nemen down under dus geen halve maatregelen en zenden een echte ster naar het festival met een zeer pakkend mede door hemzelf geschreven en gecomponeerd lied. Het zou zomaar kunnen winnen.

Duitsland
Black Smoke - Ann Sophie
Tumult bij de Duitse voorronde toen de winnaar, Andreas Kümmert, direct meedeelde niet naar het festival te gaan en dat hij zijn plaats afstond aan nummer 2, Ann Sophie. Zij was één van de nog onbekende artiesten die in competitie gingen voor de wildcart voor de Duitse voorronde voor het Eurovisie Songfestival en door de bizarre samenloop van omstandigheden staat zij vanavond op het podium met "Black Smoke" een stuwend lied wat ze met zo'n tegenwoordig veel gehoord aangeleerd tekenfilmstemmetje zingt in accentloos Engels, wat voor een Duitse artiest een hele prestatie is, maar ze is dan ook, weliswaar uit Duitse ouders, in Londen geboren en heeft in New York gestudeerd.

Frankrijk
N'oubliez Pas - Lisa Angell
Lisa zingt al van kinds af aan en heeft jarenlang als zangeres gewerkt in een pianobar aan de Côte d'Azur en pas op haar 42e maakte ze haar eerste plaat, er kwamen er nog twee en nu mag ze de Franse driekleur verdedigen op het Eurovisie Songfestival met een krachtig en goed gezongen lied met een prachtige tekst over haar dorp waar ze zoveel mooie herinneringen aan heeft maar welke nu is verdwenen van de kaarten en uit de herinnering van mensen door hen die zich verborgen achter hun wapens. Het enige lied in de Franse taal dit jaar, dat was in de beginjaren van het festival wel anders.

Italië
Grande Amore - Il Volo
Laat ik het maar klip en klaar zeggen, dit is mijn favoriet voor dit jaar. Dit soort cross-over inzendingen zijn er al eerder geweest en hebben nooit zo heel goed gescoord, maar nu het land wat de bakermat is van dit genre een suikerzoet loflied op de liefde met veel pathos gezongen door bariton Gianluca Ginoble en tenoren Piero Barone en Ignazio Boschetto instuurt is het wel heel erg authentiek. Met dit "Grande Amore" wonnen ze op 14 februari het San Remo festival, en hadden daarmee de kans om met een 3 minuten versie van het lied mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. De jongens accepteerden die eer. Hoewel ze pas begin 20 zijn zingen ze al vanaf 2009 samen en hebben een wereldomvattende staat van dienst opgebouwd, 4 albums, 9 concerttours door Europa, Canada en Noord,- en Zuid Amerika, TV optredens bij o.a. The Tonight Show en Ellen DeGeneres, en ze waren speciale gasten bij de Amerikaanse tournee in 2012/2013 van Barbra Streisand. Ik zeg volgend jaar het festival in Rome.

Oostenrijk
I Am Yours - Makemakes
Deze inzending van Makemakes grijpt een beetje terug naar de 'sound of the Westcoast' uit de jaren 70 en zo zien ze er ook uit met leren hoed, lang haar en bebaard. De band bestaat uit Dominic Muhrer, Markus Christ en Florian Meindl. Ze bestaan sinds 2012 en hebben in Oostenrijk al 3 top 10 hits gehad. Het nummer ligt lekker in het gehoor, Dominic heeft een prettige en goede stem en toch geloof ik niet dat Oostenrijk dit jaar Spanje, Luxemburg, Israël en Ierland achterna gaat door twee keer achterelkaar te winnen.

Spanje
Amanecer - Edurne
Edurne is een zingende voetbalvrouw uit Spanje die al vanaf 2005 aan de weg timmert als zangeres, actrice en presentatrice. Vanavond zingt ze met overslaande stem van emotie over haar verloren liefde. Ik zie het Yolanthe Zeilstra Smit Sneijder Cabau van Kasbergen zo snel nog niet doen.

Verenigd Koninkrijk
Still In Love With You - Electro Velvet
Toen Caro Emerald werd gepolst of het haar wat leek om voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival te gaan antwoordde ze dat ze dat van z'n levensdagen nooit zal doen. Vanavond kan ze zien hoe haar repertoire bij het Eurovisiepubliek valt, want deze inzending van Electro Velvet lijkt zo van één van haar albums af te komen, nostalgische swing. Het duo bestaat uit Alex Larke en Bianca Nicholas. Bianca heeft meegedaan aan zowel 'The X-Facor' als 'The Voice UK', Alex is leadzanger van de Rolling Stones tribute groep The Rollin' Clones. Het heeft er verder niets mee te maken, maar ik vind zijn oogopslag veel weg hebben van de Nederlandse acteur Egbert Jan Weeber. Het is een vrolijk en aanstekelijk lied.

Voor alle deelnemers heel veel succes en plezier en dat de beste mag winnen!Geen opmerkingen:

Een reactie posten