dinsdag 19 mei 2015

Eurovisie Songfestival 2015: eerste voorronde

Vanavond is de eerste voorronde van het 60e Eurovisie Songfestival. Omdat Conchita Wurst vorig jaar voor Oostenrijk heeft gewonnen komt het festival vanuit Wenen tot ons. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat het festival uit Oostenrijk komt, de eerste keer was in 1967 na de overwinning van Udo Jürgens in 1966 met "Merci Chérie".

Oekraïne doet dit jaar om begrijpelijke redenen niet mee. Na één jaar afwezigheid keren Servië en Cyprus weer terug en na 5 jaar verwelkomen we ook Tsjechië weer. Een andere nieuwkomer is Australië. Omdat het het 60e festival is mag het land als cadeautje één keer meedoen. Vorig jaar was er nog een reportage te zien tijdens het festival vanuit Australië met Eurovisie-fans.
Klik hier om wat meer informatie over het hoe en waarom van de Australische deelname.

Zoals ieder jaar zal ik ter leering ende vermaeck iedere inzending van een kort commentaar voorzien.

Moldavië
I Want Your Love - Eduard Romanyuta
Al doet Oekraïne dit jaar dan niet mee, het is wel het geboorteland van de 22 jarige Eduard Romanyuta. Vanaf zijn 4e jaar is hij al bezig en heeft tientallen prijzen (vooral in Oekraïne, maar ook internationaal) in de wacht gesleept. Nu mag hij voor Moldavië dit "I Want Your Love" zingen en het festival openen. Op de CD vind ik het een echt lekker, hip  nummer, live ben ik er niet zo heel zeker van, daar kan nog wel wat verbetert worden, en dan die broek....

Armenië
Face The Shadow - Genealogy
Honderd jaar geleden vond de genocide op de Armeense bevolking plaats in het Ottomaanse Rijk. Of het Eurovisie Songfestival nu de uitgelezen plaats is om hier aandacht voor te vragen zou ik willen betwijfelen, maar goed de groep Genealogy doet het met dit lied wat eerst de titel "Don't Deny" had meegekregen en deze twee woorden zijn nog steeds luid en duidelijk te horen, maar men is bij nader inzien voor het iets minder confronterende "Face The Shadow" gegaan. De groep bestaat uit 6 leden waarvan ieder lid een continent vertegenwoordigd. Het lied is een niet om aan te horen onsamenhangende 'we are the world'-achtige compositie met stemmen die totaal niet bij elkaar passen en het mondt uit in een kakofonie van tegen de muziek aan door elkaar zingende stemmen.

België
Rhythm Inside - Loïc Nottet
De 19 jarige Loïc heeft in 2014 meegedaan aan de Waalse versie van 'The Voice' en werd daar tweede. Hij werd door de RTBF gevraagd om deel te nemen aan dit festival en hij is componist en mede-arrangeur van dit lied, wat enige gelijkenis vertoond met het hitje "Royals" van het even oude Nieuw Zeelandse zangeresje Lorde. Ik kreeg het rrrrrra-pa-pap na één keer horen al niet meer uit mijn hoofd, en de live versie die ik gehoord heb beloofd een goede performance. Één van mijn favorieten, dus vingers gekruist voor Loïc.

Nederland
Walk Along - Trijntje Oosterhuis
Trijntje geniet in eigen land al sinds de jaren 90 bekendheid. eerst met de groep Total Touch en later ook solo, zowel in het Nederlands als in het Engels. Anouk Teeuwe die in 2013 zo'n mooie 9e plaats behaalde voor Nederland heeft dit lied voor Trijntje geschreven, je hoort Anouks signatuur, maar het is een vrij repetitief lied wat na anderhalve minuut begint te vervelen. Er zijn landen die dan ook gewoon stoppen na anderhalve minuut en niet per se de toegestane 3 minuten willen volmaken.

Finland
Aina Mun Pitää - Pertti Kurikan Nimipäivät
En zo'n land is Finland, hun inzending duurt 1 minuut 30 en is daarmee het kortste lied ooit op het festival gebracht. Het wordt vertolkt door de in 2009 opgerichte punk-rockband Pertti Kurikan Nimipäivät. Het is een vreselijk lawaaierig nummer met een onzintekst over wat ze niet mogen maar wel willen, muzikaal gezien zou dit als laatste moeten eindigen, maar de troef ligt erin dat de 4 leden muzikanten zijn met een verstandelijke beperking, en ik geloof zomaar dat zulks sympathiestemmen gaat opleveren.

Griekenland
One Last Breath - Maria Elena Kyriakou
De over Europa verspreidde 'The Voice' en andere talentenshows blijken regelmatig voor menig deelnemer een opmaat naar het Eurovisie Songfestival, zo ook Maria Elena die vorig jaar de Griekse versie won. En zingen kan ze hoor, maar ze zingt zo onverstaanbaar Engels dat daar je aandacht naar verschuift, en het een langdradig nummer wordt. Ook de gegarandeerde 12 punten van Cyprus moet ze missen want die zitten in de 2e voorronde a.s. donderdag.

Estland
Goodbye To Yesterday - Elina Born & Stig Rästa
'Hè, wat een lekker nummer', denk je al Stig begint, maar na zo'n klein minuutje zet Elina in en is het uit met de pret, hij een prettige stem, zij niet. Stig is sinds 2006 lid van de alternatieve rockband Traffic en Elina is in 2012 tweede geworden bij een nationale talentenjacht en deed in 2013 al mee aan de Letse voorronde maar werd daar 8e. Voor dit festival zijn ze aan elkaar gekoppeld, ik had Stig liever solo gehoord.

Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië
Autumn Leaves - Daniel Kajmakoski
In 2013 won Daniel de 'X-Factor Adria' een talentenshow met deelname van verschillende Balkanlanden. In de voorronde voor dit Eurovisie Songfestival zong hij zijn bijdrage nog in het Macedonisch, maar vanavond zingt ie het in het Engels. Het is een ballad en er is eigenlijk niks mis mee, maar het springt er ook niet echt uit, het is een veilige bijdrage.

Servië
Beauty Never Lies - Bojana Stamenov
En ook Bojana komt uit een nationale talentjacht, ze werd vierde in 2012 bij 'Ja Imam Talenat', de Servische versie van '... Got Talent'. En ook zij heeft het lied bij de voorronde in haar moedertaal gezongen en kiest voor het festival voor Engels. Met dit opzwepende lied stapt de volumineuze diva-achtige zangeres in de pumps van Conchita Wurst, een lied over acceptatie. De grote achterban van het festival zullen zich in haar herkennen als ze met grote uithalen zingt: 'Finally I can say, yes I'm different, and it's okay. Here I am!'. Bojana zien we zaterdag zeker terug. 

Hongarije
Wars For Nothing - Boggie
Boggie brak vorig jaar in eigen land door met de single "Parfüm" waarbij ze in een opzienbarende videoclip al zingende ingrijpend wordt geretoucheerd. Haar bijdrage aan het songfestival is een klein maar indringend lied en combineert Nicole's "Ein Bißchen Frieden" met de performance van Milk & Honey. Boggie begint alleen en er komt steeds een zanger(es) bij, totdat er de maximaal toegestane 6 mensen op het podium staan, dat is fijn want het stukje solo aan het begin is live niet altijd helemaal zuiver, pas als er een zangeres bijkomt krijgt het lied meer body.

Wit Rusland
Time - Uzari & Maimuna
Uzari heeft het nummer gecomponeerd en Maimuna is één van de tekstschrijfsters. In 2011 was Uzari als achtergrondzanger ook al op het festival aanwezig en in 2012 en 2013 heeft hij zonder succes meegedaan aan de Wit Russische voorrondes ook componeerde hij vorig jaar de bijdrage van Wit Rusland aan het Junior Eurovisie Songfestival, maar nu mag hij dan zelf samen met violiste Maimuna, haar horen we dan ook niet zingen, maar zien we vioolplaybacken omdat muziekinstrumenten onder geen beding live te horen mogen zijn op het festival. Het lied is een makkelijk in het gehoor liggend middle of the road bijdrage.

Rusland
A Million Voices - Polina Gagarina
Ieder jaar is er wel een 'halleluja jutteperen' inzending, een lied dat vrij dwingend verhaalt over dat we allemaal, hoewel verschillend, tóch één zijn en vrede willen. Dit jaar is dat, o ironie, Rusland. Zangeres Polina gaat nog net niet met een collectezakje rond. Ik ben er niet zo van. Polina heeft sinds 2003 al een aardige staat van dienst opgebouwd in Rusland, hoewel ze een groot deel van haar jeugd in Griekenland heeft doorgebracht. 

Denemarken
The Way You Are - Anti Social Media
Anti Social Media heet het popbandje dat voor Denemarken naar het Eurovisie Songfestival mag. What's in a name, want zo anti zijn ze niet, de band heeft gewoon een Facebookpagina. Dit liedje is hun eerste wapenfeit en ze versloegen er in de Deense voorronde hun 9 concurrenten er mee. Het is een vrolijk popliedje en het pretendeert ook niks anders te zijn dan dat, niks mis mee, en natuurlijk al fantastisch dat deze jongens zich kunnen presenteren op dit festival. 

Albanië
I'm Alive - Elhaida Dani
Elhaida won met het lied "Diell" de Albanese voorronde maar de componist van het lied weigerde de rechten voor dat nummer af te staan ten behoeve van het Eurovisie Songfestval. Elhaida kreeg toen de vrije hand om een ander lied te kiezen en dat werd dit "I'm Alive". Ik vind het een vrij vlak nummer en het zou zomaar vanavond al kunnen stranden. Elhaida is sinds 2009 bekend in eigen land en heeft in 2013 meegedaan aan 'The Voice Of Italy' die ze zelfs won. 

Roemenië
De La Capăt - Voltaj
Maar liefst 7 auteurs hebben zich over deze inzending gebogen, het is dan ook een lied vol met metaforen over opnieuw beginnen terwijl het leven geen terugspoelknop heeft. Lekker lied in het Roemeens gezongen door een band die al, met enige personeelswisselingen, sinds 1982 bestaat. Jammer dat op een gegeven moment is besloten om de laatste minuut toch in het Engels over te gaan, voor mij voegt het niets extra's toe, in tegendeel zelfs. 

Georgië
Warrior - Nina Sublatti
En dan kan het zomaar gebeuren dat er aan het festival 2 liedjes met dezelfde titel meedoen, ook Malta brengt donderdag een lied met de titel "Warrior". Vanavond dus Nina die het lied zelf schreef en er uitziet als de 2015 versie van Morticia uit "The Addams Family". Met een verbeten gezicht zingt ze in slecht verstaanbaar Engels dat er geen misverstand over moet verstaan dat ze een strijder is. In 2013 was ze de winnares van de Georgische Idols, maar of ze dat vanavond ook zal zijn betwijfel ik. 

Voor alle deelnemers heel veel succes en plezier gewenst!



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten