donderdag 21 mei 2015

Eurovisie Songfestival 2015: Tweede voorronde

Afgelopen dinsdag werd bekend dat Albanië, Armenië, België, Estland, Georgië, Griekenland, Hongarije, Roemenië, Rusland en Servië doorgaan naar de finale van aanstaande zaterdag, vandaag worden er uit de volgende 17 deelnemers nog eens 10 gekozen die we zaterdag terugzien.

Litouwen
This Time - Monika Linkytė & Vaidas Baumila
Monika mag dan eindelijk eens meedoen na vanaf 2009 t/m 2014 geprobeerd te hebben om Litouwen te mogen vertegenwoordigen, en Vaidas eindige vorig jaar 3e in de voorronde. Baarde een kus in 1957 nog opzien op het festival tussen de Deense deelnemers, niemand zal met zijn ogen knipperen nu Monika en Vaidas dat ook doen tijdens hun optreden. Maar hun liedje is überhaupt niet zo opzienbarend een vrolijk niemendalletje.

Ierland
Playing With Numbers - Molly Sterling
Ierland is het land dat het festival de meeste keren heeft gewonnen, 7 keer, dat gaat dit jaar niet gebeuren, ik betwijfel zelfs of het wel doorgaat naar de finale. Molly heeft al aan wat zangwedstrijden meegedaan en haar eerste EP is vorig jaar november uitgekomen. Ze is singer/songwriter en zingt dan ook met zo'n getergd stemmetje wat daar klaarblijkelijk bij hoort. Werkt erg op mijn zenuwen.

San Marino
Chain Of Lights - Anita Simoncini & Michele Perniola
Michele en Anita hebben beiden voor San Marino deelgenomen aan het Junior Eurovisie Songfestival respectievelijk in 2013 en 2014. Ze behaalden daar geen goede klasseringen maar dat was geen belemmering om ze nu gezamenlijk af te vaardigen, Anita is daardoor de eerste artiest die direct na deelname aan het Junior festival opgaat voor het Eurovisie Songfestival. De kinderen zijn beiden 16 jaar en zingen een wat kitscherig lied over vrede en liefde voor alle mensen. Het festival komt maar niet van de Duitse componist Ralph Siegel af die zich nu, zo lijkt het, geheel op San Marino heeft geworpen ( dit is zijn 4e bijdrage op rij voor dat land). De man draait al sinds 1974 mee aan het Eurovisie circus en moet dus minstens 102 zijn.

Montenegro
Adio - Knez
Nenad Knežević is in eigen land een bekende zanger, eerst in verschillende groepen en van af 1992 onder de naam Knez solo. Hij zingt zijn bijdrage in het Montenegrijns en je hoort dat het een treurig lied vol pijn is, "De hemel heeft me je gebracht en de hemel nam je weg" zijn de eerste regels. Knez heeft een prettige stem en muzikaal zit het ook goed in elkaar. Duimen omhoog voor Montenegro.

Malta
Warrior - Amber
En hier dan de tweede 'Warrior' van het fesitval, Georgië had een lied met dezelfde titel afgelopen dinsdag. Vanaf 2011 heeft Amber meegedaan aan de Maltese preselectie voor het Eurovisie Songfestival, en nu mag ze dan met een wat vlak nummer, ben bang dat het geen potten gaat breken.

Noorwegen
A Monster Like Me - Mørland & Debrah Scarlett
Mørland was zanger van de band Absent Elk en Debrah heeft in 2013 aan de Noorse 'The Voice' meegedaan, nu verdedigen ze samen de Noorse vlag met een nummer waar ik niet zo'n raad mee weet. Waar in godsnaam gaat het over, wat willen ze zeggen? Wat ik van de tekst snap: Hij heeft in zijn jeugd iets vreselijks gedaan en zegt dat hij haar maar moet laten gaan want ze is beter af zonder zo'n monster als als hij. Maar dan ineens zingt zij het ook. Is zij ook een vreselijk monster? En waarom dan? Wat is de metafoor die ik maar niet wil/kan begrijpen? Daar komt bij dat ik beider manier van zingen met die overslaande stemmen niks vind.

Portugal
Há Um Mar Que Nos Separa - Leonor Andrade
Ik heb altijd een zwak voor de Portugese inzendingen, al vanaf 1964 doen ze, met hier en daar een smokkeljaartje mee, en nog nooit heeft het land gewonnen, en dat terwijl hun inzendingen door de jaren heen niet slecht zijn. Ze blijven stug in het Portugees zingen met vaak oorspronkelijke muziek.
Dit jaar is het iets anders, nog steeds in het Portugees, maar met een eigentijds ritme zingt Leonor over dat zij en haar geliefde door de zee gescheiden worden. In eigen land is Leonor behalve zangeres ook actrice.

Tsjechië
Hope Never Dies - Marta Jandová & Václav Noid Bárta
Een power ballad gezongen door de 41 jarige Marta, die zangeres is geweest van verschillende heavy metalbands en de 34 jarige Václav, die er uit ziet en loopt als een sportschooltype inclusief tattoo's. Hij is in eigen land bekend als musicalster en acteur. De combinatie van zijn rauwe stem en haar heldere krachtige stem is bijzonder, maar bijzonder genoeg om door te stromen naar zaterdag?

Israël
Golden Boy - Nadav Guedj
Nadav won in Israël het TV-programma 'Rising Star', waardoor hij mee mocht doen met het Eurovisie Songfestival voor dat land met een geweldig leuk aanstekelijk lied, ik durf wel te zeggen een potentiële winnaar. Hoewel in Parijs geboren nodigt Nadav ons in het lied uit Tel Aviv te laten zien. Vooral de knipoog in de tekst aan het eind is leuk, net als hij 'dance, dance, dance' heeft geroepen zegt ie 'Okay, we gotta go, three minutes bye, bye' refererend aan het feit dat een inzending niet langer dan 3 minuten mag duren op het festival, anders moet je dood. (dit laatste volgens Coot van Doesburg, auteur van Willeke's lied "Waar Is De Zon" wat 25 seconden te lang was en moest worden ingekort)

Letland
Love Injected - Aminata
De 22 jarige economie studente Aminata heeft vorig jaar al deelgenomen aan de Letse voorronde en werd toen 5e. Dit jaar won ze met overmacht met het door haar zelf geschreven en gecomponeerde "Love Injected". Het is een heel apart nummer zowel qua muziek als zang, Amina heeft een krachtige loepzuivere stem en brengt dit intrigerende lied met een ingewikkelde armchoreografie. Ik vind het een goede inzending maar het kan zomaar als te 'out of the box' voor het festival beschouwd worden.

Azerbeidzjan
Hour Of The Wolf - Elnur Hüseynov
Elnur kwam letterlijk als engel ons eurovisieleven binnen gefladderd in 2008 toen hij samen met zijn kompaan Samir Azerbeidzjan's eerste deelname aan het festival mocht vertegenwoordigen met de mini rockopera in 3 minuten "Day After Day". Een spectaculair optreden waarna er een pauze ingelast moest worden om het podium gereed te kunnen maken voor de volgende act. Dit jaar doet Elnur het alleen en maakt met zijn indrukwekkende stem en dit lied duidelijk dat hij geen kermis nodig heeft om een fantastisch optreden neer te zetten.

IJsland
Unbroken - Maria Olafs
In IJsland heeft de 22 jarige Maria wat ervaring opgedaan in het theater o.a. als Louisa von Trapp in de musical "The Sound Of Music". Haar songfestival bijdrage is wel een goed in het gehoor liggend lied maar ook wat saai. Dat komt mede door haar weliswaar krachtige maar wat eentonige stem.

Zweden
Heroes - Måns Zelmerlöw
op 26 december 2004 overleefden Måns en zijn familie de tsunami in Thailand toen zij er op vakantie waren. In 2005 auditeerde hij met het nummer "Hero" van Enrique Iglesias voor de Zweedse Idols en werd uiteindelijk 5e. Won een jaar later met zijn danspartner de Zweedse versie van 'Let's Dance' en deed al 2 keer eerder mee aan de Zweedse voorrondes voor het Eurovisie Songfestival. Ook is hij in eigen land bekend als presentator. Van "Hero" naar "Heroes", want met dit laatste lied mag hij zijn land vertegenwoordigen, en het plaatje klopt, hij is stoer, mannelijk, beweegt goed zingt lekker rauw en heeft hulp van een leuk animatiemannetje. Tot zaterdag Måns.

Zwitserland
Time To Shine - Mélanie René
Mélanie haar roots liggen op Maritius, maar ze is geboren en getogen in Genève. Haar bijdrage aan dit festival is haar eerste wapenfeit en ze zingt een wat fragmentarisch lied wat valt of staat met de performance. Live kan het nog wat krachtiger, maar daar zal ze samen met de backings zeker goed op geoefend hebben.

Cyprus
One Thing I Should Have Done - John Karayiannis
In 2007 en 2008 heeft John zonder succes geprobeerd om voor Cyprus aan het Junior Eurovisie Songfestival mee te doen, maar nu is hij dan uit een zeer uitgebreide preselectie gekozen om de Cypriotische vlag te verdedigen met een heel melodieus en eenvoudig liedje zonder opsmuk. En dit soort inzendingen, jongen-zingt-eenvoudig-liefdesliedje, heeft het de laatste jaren goed gedaan. Het is geen winnaar, maar voor mij mag John zaterdag nog een keer, ik durf te voorspellen dat hij dan zeker één keer 12 punten zal krijgen.

Slovenië
Here For You - Maraaya
Het echtpaar Marjetka & Aleš (Raay) Vovk vormen samen het duo Maraaya, D.w.z. zij zingt en hij is producer. Ze zijn vorig jaar begonnen en hadden een kleine Europese hit met "Lovin' Me". Nu mogen ze Slovenië vertegenwoordigen met "Here For You", en ik weet het niet zo, Marjetka zingt alsof ze net een flinke teug uit een heliumballonnetje heeft genomen, en waarom heeft ze op alle foto's en bij ieder optreden een koptelefoon op?

Polen
In The Name Of Love - Monika Kuszyńska
Monika is sinds 2000 bekend in de Poolse muziekscene, ze begon als zangeres van de groep Varius Manx. De band was op 28 mei 2006 betrokken bij een ernstig auto ongeluk met als gevolg dat Monika sindsdien in een rolstoel zit. Haar zangcarrière heeft ze voortgezet en sinds 2010 als solozangeres. In Polen zet ze zich in voor de acceptatie en participatie van gehandicapten in de samenleving. Zelf was ze verbaasd dat de Poolse omroep haar vroegen voor dit festival, maar hun redenatie was dat het thema dit jaar 'Building Bridges' is, en dat zij als geen ander daar een lichtend voorbeeld van is. Het lied is een mooie ballad, een waardige afsluiting van deze tweede voorronde.

Voor alle deelnemers heel veel succes en plezier gewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten