vrijdag 23 oktober 2015

Chinese Muur

Wie bij 'Chinese Muur' aan de muur in het noorden van China denkt, is duidelijk geen Hagenaar. Wij Hagenaars denken dan meteen aan het langste woongebouw van Nederland, aan het eind van de langste laan van Nederland, de Laan van Meerdervoort die daar in een vloeiende beweging samenkomt met de Ockenburghstraat, rechts af ga je de Kijkduinsestraat in waar aan het eind het strand en de zee zijn. De Chinese muur zelf heeft als adres Landréstraat.

Vijftig jaar geleden werden de laatste appartementen opgeleverd. Het gebouw is 550 meter lang, middelhoog en flauw gebogen. Het was een ontwerp van Jan Wils en Fop Ottenhof. Er is ruim drie jaar aan gebouwd en in 1965 naderde de afronding van de laatste fase van de wederopbouw.
De bouw was niet zonder risico, geen enkele bouwmaatschappij had ervaring met de ontwikkeling van een woongebouw met een lengte van meer dan een halve kilometer. Met argusogen gadegeslagen door de Haagse bouwnijverheid werd het slim aangepakt. Het gebouw werd in zeven segmenten opgetrokken zodat in 1965 een groot deel al enkele jaren bewoond was, terwijl het appartementen gebouw als geheel nog niet klaar was. Vanwege de uitzonderlijke lengte en de lange bouwduur kwam in de volksmond de naam 'Chinese Muur' in zwang. De eerste zes segmenten( drie,- vier,- en vijfkamerwoningen) waren bestemd voor verkoop het laatste segment (vierkamerwoningen) voor huur. En dat is nu nog steeds zo.Geen opmerkingen:

Een reactie posten