zaterdag 31 oktober 2015

Ailuropoda melanoleuca

Dus Nederland gaat 2 panda's leasen, want we betalen er gewoon voor, het 'teken van de bijzondere band' tussen China en Nederland heeft een prijs, en wel vijftien miljoen dollar, exclusief bijkomende kosten. Daarvoor mogen de twee panda's, Xing Ya en Xess Xava of iets van die strekking, 15 jaar lang in Ouwehands Dierenpark wonen. Het is een (dure) politieke geste van China, want China gunt haar panda's alleen aan goed bevriende landen. Ze zetten de dieren in als politiek smeermiddel, met als aantekening dat eventuele nakomelingen van pandakoppels ook China toebehoren. De panda's komen in september 2016 naar Nederland. Tot die tijd mag Nederland China niet tegen de haren instrijken. Toen premier Cameron van Engeland de Dalai Lama ontving, werd de door China aan hen beloofde lease-panda niet op het vliegtuig gezet. O zo.

Ik zag een glimmende directeur van Ouwehands op TV, hij vertelde dat het dierenpark bijna 15 jaar lang heeft gewerkt om panda's te kunnen krijgen lenen á 1 miljoen dollar per jaar. Hij werd zichtbaar opgewonden toen hij over de te verwachten bezoekersaantallen aan zijn dierentuin sprak. En ik dacht alleen maar het zijn díeren, en hele kwetsbare in dit geval, geen dingen die naar believen heen en weer gestuurd kunnen worden. Er leven in het wild nog maar zo'n 1850 reuzenpanda's, plus 17 dierentuinen die er één of twee geleased hebben van China.

Gelukkig was mijn vriendin Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, het er ook zeer mee oneens. Ik mag haar vriendin noemen omdat ik bij de laatste Kamerverkiezingen op haar gestemd heb. "Het uitwisselen van zeldzame dieren om ze ten toon te stellen is niet meer van deze tijd en zou al helemaal geen onderdeel moeten zijn van een handelsmissie naar een land waar op grote schaal mensen- en dierenrechten worden geschonden." Daar had Marianne een punt, een land wat de mensenrechten al met voeten treedt heeft met dieren helemaal al niet zo veel op, hoe snel vergeten we de vreselijke beelden van angorakonijnen die levend en onverdoofd werden geplukt, of de levende visjes en schildpadjes die in sleutelhangers worden verwerkt. "Het heen en weer gesleep met deze kwetsbare soort is onaanvaardbaar en de welzijnsrisico's wegen niet op tegen het belang van Ouwehands Dierenpark dat met de panda's hoopt meer bezoekers te trekken".

Partijen voor mensen zijn er al genoeg, er is zelfs een partij tégen (bepaalde) mensen, en wat schimmige partijen voor het verzonnen sprookjesfiguur God. Ik blijf voorlopig nog wel op de Partij voor de Dieren stemmen. En nee, ik zal de reuzenpanda's niet gaan bezoeken als ze in Nederland al panda-porno kijkend (zoek het maar op) in hun per heden te bouwen verblijf zitten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten