woensdag 14 oktober 2015

Toen en Nu: Plastic Bertrand

En toen was daar in 1978 opeens Plastic Bertrand uit België die bij Top Pop al springend op een trampoline in 3 minuten en 17 seconden 5 coupletten en 4 keer het refrein van "Ça Plane Pour Moi" de huiskamers in slingerde. Dat was nog eens andere koek, en wij vonden het lekkere koek want de single bereikte een tweede plaats op de hitparade. Veel later, in 2010, bleek na een rechtszaak aangespannen door Lou Deprijck, de componist van het nummer, dat hij en niet Plastic Bertrand het nummer heeft ingezongen. Om tot die uitspraak te komen hebben experts zich over het nummer gebogen en was het inderdaad de stem van Lou die te horen is. De reden waarom hij niet zelf het nummer vertolkte maar Plastic Bertrand het liet playbacken was dat hij in die tijd al in twee andere acts zat, Lou & the Hollywood Bananas en Two Man Sound. Een derde act vond hij wat te veel van het goede en hij vond Plastic Bertrand bereidt om het nummer op TV te lippen.

Toch behoort Roger Jouret (de echte naam van Plastic Bertrand) tot de best verkopende artiesten van België, hij staat zelfs op een vijfde plaats van meest verkochte platen in België. Na zijn playback avontuur zong hij wel degelijk zijn platen zelf in en heeft 10 albums opgenomen (de laatste in 2009).
Ook deed hij namens Luxemburg in 1987 mee aan het Eurovisie Songfestival met het liedje "Amour Amour", waarmee hij op de één na laatste plaats eindigde. Hij is nu 61 jaar en heeft een eigen kunstgalerie en is producer voor aankomend talent.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten