maandag 26 oktober 2015

Illegaal

Wanneer het nou precies begonnen is weet ik niet, maar het is volgens mij al geruime tijd maatschappelijk geaccepteerd dat men illegaal films, series en muziek download. Ik hou me er niet heel erg mee bezig, maar zo nu en dan komt er iets over in de media dat er maatregelen genomen worden of zoiets, of dat er boetes uitgeschreven gaan worden. Wat mij dan altijd enorm verbaasd zijn de reacties van degenen die fervent illegaal downloaden. Die enigszins boze verontwaardiging dat er plannen zijn om er iets aan of tegen te gaan doen. Illegaal betekent nog steeds onwettig, maar als het over zaken uit de entertainmentindustrie gaat gelden volgens sommigen ineens andere normen.

Zelf download ik niets illegaal, en dat maakt mij niet roomser dan de paus of een beter mens, maar het is een keuze om het niet te doen, net zoals het een keuze is om het wel te doen. En als je er voor kiest om wel illegaal te handelen, zul je het denk ik ook moeten accepteren als je een keer tegen de lamp loopt; als je niet tegen de hitte kunt, blijf uit de keuken. Voor ons is het vermaak, een leuke film, die mooie muziek of die grappige serie, maar voor de mensen die het maken is het gewoon werk, en net zoals iedereen willen ze betaald worden voor hun werk.

Hoe zal die illegaal downloadende benzinepomp-eigenaar het vinden als ik na getankt te hebben gewoon wegrijd zonder te betalen. Waarom? Gewoon omdat het kan, want dat is vaak de reden die illegale downloaders geven: de mogelijkheid is er, dus daarom doe ik het. De restauranthouder die uitzinnig van woede en frustratie is omdat dat leuke stelletje ongezien is opgestapt zonder te betalen na een copieus diner, kijkt na sluiting nog wel even een illegaal gedownload filmpje om te ontspannen. Of loop eens een winkel binnen pak wat je nodig hebt en loop weg. Dan ben je een dief, zal er gezegd worden. Precies.
Zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen waarbij ik maar wil aangeven dat die, terecht, niet geaccepteerd worden terwijl het illegaal downloaden normaal wordt gevonden en er zelfs wat meewarig naar je wordt gekeken als je wel CD's of DVD's koopt of voor het downloaden betaald.

Nu is er commotie rond 'Popcorn Time'. Ik ken het niet maar ik begreep dat men daar massaal illegaal kon downloaden maar dat daar nu boetes opgelegd gaan worden. Mij kwamen wat reacties van illegale downloaders onder ogen en die onderbouwen mijn stelling:

"Het mooiste is de boette komt niet an politie alz je niet betaald i er niks aan de hand 
stoppe ze met briefen sturen"

"Maar goh, soms zijn mensen slim, als je gebruik maakt van iemand anders zijn wifi.  
krijgt die persoon in kwestie een prent ipv jij.. "

"Die schuld kunnen ze moeilijk bij de mensen leggen, beter bij de makers van 
Popcorn Time"

"Mensen opsporen en beboeten is 100% illegaal"  (O, dat dus wel....?)

"Zielige industrie duizenden euro's vragen voor een filmpje van 10 euro die je hebt 
gekeken trouwens die filmindustrie is stinkend rijk!!!!"
Geen opmerkingen:

Een reactie posten