donderdag 1 oktober 2015

Herinnert U zich deze nog ? #79

AMANDA LEAR
"THE SPHINX"
1979
Tipparade
Iedereen kent Amanda Lear van haar allergrootste hit "Follow Me" uit 1978. Deze single van een jaar later haalde alleen de tipparade, en in Nederland was het vanaf toen wel gedaan met haar populariteit, Je zou kunnen zeggen dat het een eendagsvlieg was, maar dan doe je haar tekort. Meer dan 20 albums, TV-shows vooral in Italië en Frankrijk, films en TV-series, ook heeft ze een aantal boeken geschreven en schildert ze, ze was de laatste 15 jaar van zijn leven de grote muze van Salvador Dalí.
En met al het bovenstaande is Amanda nog steeds druk.

Voor haar geboortedag wordt 18 november aangehouden, maar het jaar loopt uiteen van 1939, 1946, 1948 of 1950. Zelf heeft ze in verschillende interviews door de jaren heen diverse jaartallen genoemd. Ook over waar ze precies is geboren zijn verschillende scenario's: Saigon, Frans Indochina, Hong Kong. Singapore of Zwitserland. Haar vader is André Tap een Franse legerkapitein en haar moeder is naar alle waarschijnlijkheid van Russische komaf. 

Dan is er nog het mysterie van haar sekse. Verschillende biografieën van mensen die Amanda van vroeger kennen zeggen onafhankelijk van elkaar dat Amanda is geboren als Alain Maurice Louis René Tap op 18 juni 1939 en daar zijn ook papieren van die het bevestigen. in 1963 zou ze in Casablanca een sekse-operatie ondergaan hebben. Halverwege de jaren 60 is ze als model gaan werken en op 11 december 1965 is ze getrouwd met Paul Morgan Lear, wiens achternaam ze nog steeds draagt. De bruid werd geregistreerd als Amanda Tap, dochter van  André Tap, gepensioneerd kapitein van het Franse leger. Haar tweede huwelijk in 1979 met Alain-Philippe Malagnac eindigt in een tragedie als hij in 2000 om het leven komt bij een brand in hun woning. Zelf heeft Amanda haar sekse-operatie altijd naar het land van de fabelen verbannen en gezegd dat het in het leven is geroepen om aandacht te genereren en haar platenverkoop te stimuleren.

"I don't want any past. And I keep looking for all the faces I had before the world began"
praat/zingt Amanda in "The Sphinx". En misschien is ze ook wel een Sphinx en van alle tijden. Haar enige roman "L'immortelle" gaat over een vrouw die het eeuwige leven heeft en steeds afscheid moet nemen van de mensen van wie ze houdt en het daar steeds moeilijker mee krijgt....


2 opmerkingen:

  1. Ik heb begrepen dat ze een zoon heeft, dus dat verhaal van die operatie is denk ik een fabel. Voor de rest valt ze bij mij onder de 'guilty pleasures' met naast de genoemde singles ook het suggestieve "Give a bit of mmmh to me" en 'Queen of China Town'. Laatst genoemde werd later gesampled door Housekeepers voor hun hit 'Go Down" uit 2005 :-)

    BeantwoordenVerwijderen