donderdag 25 januari 2018

Dubbele agenda

Ondanks dat het mij de risee maakt van menig gezelschap in het algemeen en mijn eigen vriendengroep in het bijzonder, ben ik nog heel erg van de papieren agenda, u weet nog wel, zo'n klein boekje waarin je je afspraken en andere zaken die men absoluut niet mag vergeten met pen in kunt noteren. Toevallig hoorde ik onlangs in het journaal dat er te weinig wordt geschreven, en dat als je iets (op)schrijft het beter beklijft dan als je het tikt op pc/telefoon/tablet/etc. Hoongelach is steeds mijn deel als er afspraken gemaakt worden en ik mijn agendaatje opdiep en met de balpen in de aanslag wacht op wat er zal worden afgesproken. Ik laat het stoïcijns van me afglijden.

Het agenda-appje op mijn nieuwe telefoon trachtte ik dan ook te verwijderen, echter er zijn een aantal appjes waar ik niks mee zal doen, maar die niet van het telefoontje te verwijderen zijn. Het agenda-icoontje was er daar één van. Het zij zo, ik heb ze bij elkaar gegroepeerd ergens achteraan. Edoch, ik heb toch eens even dat agenda-appje geopend en bekeken, en ik moet zeggen ik raakte getriggerd. Het zag er voor een mens met licht autistische trekjes wel heel strak gestileerd, duidelijk en helder uit, met vakjes, lijntjes en keurige tijdindicaties. En toen ik ontdekte dat ik voor het hele jaar iedere 1e en 3e zaterdag van de maand van 12.00 tot 13.00 uur in één keer kon inplannen omdat ik dan in de studio mijn column moet voorlezen, was ik aangenaam verrast. Waar komen ze nú nog mee? Verjaardagen kun je er in zetten, jaarlijks en dan ook voor altijd. Voor altijd! Nou ja, tot diegene het tijdelijke met het eeuwige verwisseld natuurlijk, maar dit verslaat het jaarlijks in mijn papieren agenda invullen van een ieders verjaardag. Ik word ook zelfs gewaarschuwd middels een door mij ingesteld bliepje. En ook dat kun je instellen wanneer je dat wilt. Omdat ik niet verder dan één week vooruit kijk heb ik het ook zo ingesteld.

Dus wat ik maar wil zeggen, ik heb om mee te gaan in de vaart der volkeren het agenda-appje voor zover kan ingevuld, en hoor er nu dan ook bij. Maar de papieren agenda hou ik er nog naast. Nog helder voor de geest staat me een vriend die een paar jaar geleden suïcidale gedachten had omdat zijn telefoon met agenda kapot of kwijt was, dat weet ik niet meer, maar in ieder geval waren alle afspraken weg en daarmee verloor hij zijn bestaansrecht zo leek hij te denken. Huilend is hij destijds in dwangbuis met mannen in witte jassen meegevoerd om met ik denk medicatie en therapie weer tot zichzelf te komen. Dat wil ik voorkomen. Ik houd dus voor voorlopig een dubbele agenda bij, en dat is in dit geval iets positiefs. Voor mij dan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten