zondag 7 januari 2018

Sons of bitches

Tot voor kort had ik nog nooit van Sofiana Boussaadia en de term 'kechs' gehoord. Nu ik dat onderhand wel heb, is mijn leven er niet echt door verrijkt. Sofiana is een rapper die onder de artiestennaam Boef opereert, wat meteen al aangeeft waaróm ik hem niet kende. Rapmuziek heb ik niet zo veel, nou eigenlijk helemaal niks, mee. Gechargeerd zijn rappers over het algemeen jonge mannen met een criminele achtergrond die ze al dan niet achter zich hebben gelaten, en daar in hun muziekjes hele ingewikkelde raps over maken met als rode draad 'ik heb het ook niet makkelijk (gehad)'. Hoe ik dat weet ondanks dat ik er niks mee heb? A: Ik ben niet uit de poppenkast gevallen, en B: In het leuke programma van 'Ali B Op Volle Toeren' waar rappers worden gekoppeld aan Nederlandse sterren om vervolgens een eigen versie te maken van elkaars nummers kwam dat steevast naar voren.

Een aantal blogjes geleden had ik al geconstateerd dat het n-woord wel wordt geaccepteerd in Amerikaanse raps, waar veelvuldig ook vrouwen als bitches en whores worden aangeduid die je mag slappen en fucken naar believen. Nu ken ik Nederlandse raps onvoldoende om te weten of dat 1 op 1 hier ook wordt gedaan, maar ik heb zo'n vermoeden van wel. Daarnaast kan ik raps nauwelijks verstaan omdat het Nederlands er op een bijzondere wijze wordt uitgesproken en het vermengd is met straattaal. Maar nu ken ik ook een straattaalwoord: 'Kechs', het betekent hoeren.

Sofiana had autopech en werd door drie vrouwen veilig naar huis gebracht. Dat is lief. Sofiana bedankte de drie vrouwen middels een video op Snapchat met de woorden: "Opgehaald door 3 kechs. Mijn leven is een film". Hij noemde zijn 3 redderettes in nood dus hoeren. Daar kwamen natuurlijk boze reacties op, maar hij legde het gelukkig uit: "Ik heb een paar mensen boos gemaakt omdat ik kech zeg, maar wat doen jullie in een club met alcohol, korte rokjes om acht uur 's ochtends met jongens? Ga niet als je een kech bent boos worden als ik je een kech noem, want je bent een kech".

Sofiana is duidelijk niet het scherpste mesje uit de la, want ja, dit leverde nog meer reacties op.
Hij liet vervolgens weten dat rappers nu eenmaal zo spreken en dat hij dronken was. Ik denk dan alleen: dronken en achter het stuur...., maar goed ook dit werd niet echt gepikt en trok hij, heel verrassend, de discriminatiekaart. Als je als Nederlander met een migratieachtergrond niets meer weet ter verdediging kun je altijd de discriminatiekaart tevoorschijn halen.

Het gevolg is dat hij op veel al geboekte optredens niet meer welkom is, maar dat er tegelijkertijd uit zijn achterban, de mensen die met hetzelfde sop overgoten zijn, veel steun komt. En er zelfs nog steeds meisjes zijn die hem het einde vinden, ik vind dat net zo hilarisch als vrouwen die de misogyne Thierry Baudet en waar hij voor staat helemaal geweldig vinden. Het zal de tijdgeest zijn, ik weet het niet, ik ben er op een vrolijke manier verbaasd over.

Maar net zoals de homofobe Statlers en Waldorfs van 'Voetbal Inside' moeten ook Boef en Thierry wiens achternaam 'ezel' betekent, wat geen toeval kan zijn, aangesproken worden op hun vrouwonvriendelijke uitspraken. Want waar kan dat allemaal wel niet toe leiden? Camiel Eurlings heeft al op de harde manier geleerd dat het in elkaar 'slappen' van je vriendin ook na twee jaar niet zonder gevolgen kan blijven. Want hij vertrekt niet als lid van het IOC omdat "de discussie rond zijn persoon de aandacht afleidt van de sporters", maar omdat hij z'n vriendin een hersenschudding, een gebroken elleboog, uitgescheurde oorbelgaatjes en kneuzingen en bloeduitstortingen over haar hele lichaam bezorgde omdat ze hem vroeg of 'hij eigenlijk niet gewoon op mannen viel'.
Een simpel 'nee', 'ja' of 'ik weet het nog niet zo' had volstaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten