vrijdag 19 januari 2018

Stand-up physician

Ik zette de tv aan en viel in een programma waarin een Amerikaanse stand-up comedian verkondigde dat Donald Trump geestelijk heel scherp en erg fit is. Ik meende te begrijpen dat hij zich posteerde als de lijfarts van de president. Het was een typische Amerikaan met een iets te wit porseleinen Gerard Joling gebit die enigszins overacteerde, maar deze uitspraak alleen al bezorgde me een glimlach, omdat iedereen van het begin af aan al kon zien en merken dat er meerdere schroefjes loszitten in het megalomane hoofd van de president van Amerika, maar dat maakte deze opmerking van een zogenaamde lijfarts juist zo leuk.

'Is ie wel fit genoeg voor dit ambt?' vroeg iemand uit het publiek. Met een ingestudeerd ernstig gezicht zei de acteur dat dat zeker zo was, voor dit termijn sowieso en hij dacht zelfs ook voor een volgende termijn. Ik lachte nu hardop. Weer een vraag uit het publiek: 'Hoe kan iemand die nooit sport, veel te dik is, junkfood eet en cola drinkt zo fit zijn volgens u?' Zonder een spier te vertrekken antwoordde hij dat het zijn genen zijn. Ik verzandde in een lachbui. Hoe krijgen ze het toch steeds verzonnen. Dit was stand-up van een hoog niveau. En toen zei hij iets waarop ik huilend van het lachen van de bank gleed: 'Ik heb tegen hem gezegd dat als ie wat gezonder zou eten hij misschien wel 200 jaar oud zou kunnen worden. Hij heeft ongelooflijke genen.' Dit is toch te hilarisch, stel je voor dat een arts dit tegen iemand zou zeggen in real life. De acteur bleef ook na deze dijenkletser in zijn rol als serieuze lijfarts van Donald Trump.

Hij ging verder met te vertellen dat hij het met Donald over diëten en meer bewegen heeft gehad, en dat lijnen nog wel op instemming kon rekenen van hem, maar sporten niet. 'En toch gaan we beiden doen', zei hij nog steeds met zijn gezicht in de plooi. Ook toen hij meedeelde dat de president een middel neemt tegen haaruitval gaf ie geen krimp. Ik snakte onderhand echt naar adem. Alsof een serieuze lijfarts zoiets publiekelijk zou maken, en dan nog, echt werken doet het niet, de man is kaal en drapeert zijn haar zo dat hij dénkt dat dat niet te zien is, maar het accentueert alleen maar. Maar dat was natuurlijk de grap van het zogenaamd mededelen.

Ineens kwam Rob Trip in beeld van het NOS Journaal. Ik had zojuist niet naar een stand-up comedian gekeken, maar naar de échte lijfarts van Donald Trump. Die duidelijk geen waarde hecht aan het medisch ambtsgeheim, en een ingestudeerd, waarschijnlijk door de president zelf gedicteerd, stukje opvoerde, vandaar dat het op acteren leek. Met nog steeds de tranen in mijn ogen van het lachen zat ik nu met open mond van verbazing. Waarom dit overschreeuwen weer? Wat wil ie er mee zeggen? En meer nog: Waar moet de aandacht nu weer van afgeleid worden?

Nu we toch van de ratten besnuffeld zijn, lijkt het me leuk om ook es een lijfarts op ons Markje los te laten, en dan tevens verplicht een persconferentie beleggen met de uitslagen van het onderzoek. Ik ben met name erg benieuwd of de glazen in zijn bril nog wel de juiste sterkte hebben. Ik bedoel qua personeel, beleid, keuzes e.d. lijkt het of hij het allemaal niet meer zo scherp ziet, de schat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten