donderdag 18 januari 2018

What's in a name?

Je zou toch in de Jan Pieterszoon Coenstraat wonen. Om je dood te schamen, om nog maar niet te spreken dat je je huis aan de straatstenen niet meer kwijt kunt, mocht je er uit louter historisch besef niet meer willen wonen. En zo zijn er nog wel meer straatnamen, scholen, tunnels en bruggen naar historische figuren genoemd wiens heldendaden ooit werden geroemd, maar die in het licht van de huidige tijd worden gezien als ordinaire moordenaars en slavenhandelaren. Er staan zelfs hier en daar nog beelden van hen in den lande! Ontoelaatbaar, vindt een kleine groep activisten, die namen en beelden moeten resoluut uit het straatbeeld verdwijnen, te veel eer voor zulke bandieten. Het is niet iets Nederlands, in andere landen is die roep er ook.

Het is weer iets waar ik niet zo veel van vind, behalve dat als er wordt besloten die namen weg te moffelen je ook een stuk geschiedenis van Nederland onderbelicht. Juist die, laten we zeggen, zwarte bladzijden uit de geschiedenis waar diezelfde activisten zo heel erg voor zijn dát we ze juist benoemen om de nabestaanden van de destijds gedupeerden, die zeggen er heden ten dage nog last van te hebben, tegemoet te komen in hun zoektocht naar begrip voor hun situatie. En dan, een beeld weghalen en een tunnel of school een andere naam geven lijkt me toch iets eenvoudiger dan hele straten hernamen. Zoveel mensen moeten dan ineens hun adresgegevens bij alle instanties veranderen, om nog maar niet te spreken wat het de gemeentes allemaal niet gaat kosten. Grappig is wel dat een voorstander van deze naamsveranderingen, Karwan Fatah-Black, vindt dat tunnels met in zijn ogen besmette namen niet zo erg zijn, want, en ik citeer: "Die liggen toch onder de grond". Ik hou van zulke logica. 

En waar trek je de grens? Alleen bij (zee)helden met de VOC-mentaliteit, waar mijn dorpsgenoot Jan-Peter tijdens zijn premierschap nog zo fier naar kon verwijzen hoe goed die was? Ik denk dat we dan ineens schoon schip moeten maken en alles wat naar de opa van onze huidige koning is genoemd, u weet wel die corrupte rond neukende Bernhard, ook meteen even aanpakken. En wat te denken van de zich omhoog gehuwde dochter van een vader uit een fout regime? U wilt uw kind toch niet op de Máximaschool hebben zitten? En in die lieve, onschuldige en schattige stripheldenbuurt in Almere bevindt zich de Eucalyptastraat, genoemd naar die in en in slechte figuur uit de verhalen van Jean Dulieu, kan dat nog wel? 

Laten we dit in één keer goed stroomlijnen en alle namen van bruggen, tunnels, scholen, straten, lanen en stegen onder de loep nemen. Of de naam van mijn straat moet worden aangepast? Moeilijk, het verwijst naar een regeringsvorm waarbij de macht berust bij één persoon. Er wordt binnenkort over vergaderd in de gemeente of dat nog wel kan anno 2018.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten