dinsdag 9 maart 2021

Babystapjes

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te weten dat versoepelingen nu echt niet kunnen. Desondanks lieten de schreeuwers weer van zich horen op de diverse internetfora. Het zij zo, het schijnt iets Nederlands te zijn, velen zijn in de anale fase blijven hangen lijkt het wel. Eigen verantwoordelijkheid in deze pandemie is bij te veel gewoon niet aanwezig.

Als voorbeeld de uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het virus in Gorinchem. De partner van een medewerker van een fysiotherapiepraktijk was onlangs in Zuid Afrika geweest en had klachten. In plaats van thuis in quarantaine te gaan is de medewerker gewoon gaan werken met als gevolg dat acht medewerkers en acht bezoekers besmet zijn geraakt. Vierhonderd mensen zijn, verdeeld over negen regio's, opgeroepen om zich te laten testen, waar uiteindelijk maar tweehonderd mensen op hebben gereageerd, tien daarvan zijn besmet. Van de andere helft die niet heeft gereageerd op de oproep is dus niet bekend of ze besmet zijn.

En mede door dit soort gedrag is het dat met alle risico's van dien er slechts met babystapjes kan worden versoepeld. Veel van de chronisch verongelijkten over de maatregelen die zich er vervolgens ook niet aan houden, zijn er, ironisch genoeg, mede verantwoordelijk voor dat de maatregelen steeds worden verlengd. Hoe vervelend en ellendig ook, zie ik er ook de humor wel van in, vooral omdat ze het zelf niet door lijken te hebben.

In mijn branche is er nu winkelen op afspraak en dat is een hoop gedoe voor ons, mede omdat de firma mogelijk heeft gemaakt dat men zowel via de website, telefonisch als ook WhatsApp kan reserveren. Dat gaat dan ook hier en daar mis met dubbele afspraken. Zoals gezegd een hoop extra werk vanwege het geregel voor ons, maar ik ben dankbaar dat het zo is en niet ineens alles open, zoals ik al eens eerder uiteengezet heb. Onze veiligheid doet er namelijk ook toe.

Gisteren hoorde ik op de persconferentie dat in de winkels vanaf volgende week dinsdag één persoon per 25 vierkante meter mag komen winkelen in een van te voren gereserveerd tijdslot. Ik weet niet zo goed hoe groot onze winkel is, maar ik vermoed dat het dan om zo'n 10 klanten zal gaan. En dan is ook nog niet ieder filiaal even groot. Ik kijk met geamuseerde spanning uit naar hoe men dat denkt toe te passen in de praktijk. Dit wat nu mag, twee klanten per tijdslot, ging al gepaard met veel hiccups. 

Langzaam met babystapjes gaat de maatregelencocon waarin we ons sinds vorig jaar bevinden open, en ik weet nu al dat ik er in de toekomst aan zal refereren als 'the good old days', want ik voel me wel lekker in die cocon. Een aantal van de lockdownmaatregelen zal ik ook zeker uit vrije wil blijven handhaven, grote menigtes deed ik al niet aan, maar de grootste ontdekking is mijn vierkante kilometer waarop eigenlijk alles te vinden is wat voor mij van enig belang is. Ook de namasté-groet zal ik erin blijven houden in plaats van zoenen, knuffels en handen geven. Soms worden je ogen geopend als je het het minst verwacht. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten