maandag 8 maart 2021

Verkiezingen

Volgende week woensdag, 17 maart, is het zover, we mogen weer naar de stembus. Vanwege de pandemie kan er ook 15 en 16 maart worden gestemd om het allemaal wat te spreiden. Mijn stempas heb ik al een geruime tijd in huis en waar normaal de stemlocaties staan vermeld, staat nu te lezen dat ik voor een actueel overzicht daarvan op een website kan kijken. Normaliter ga ik stemmen in één van de vele verzorgingshuizen die Capelle rijk is, maar daarvan kan nu natuurlijk geen sprake zijn. Ik heb het eens even bekeken en heb gekozen voor het sportpark vlakbij. Ik zal dan vanuit mijn werk meteen doorfietsen en mijn burgerplicht doen.

Hoewel, het is geen plicht, je kunt ook niet stemmen, maar voor mezelf zal ik dat nooit kunnen verantwoorden, wetend dat er zoveel mensen zijn in andere landen die maar wat graag zouden willen gaan stemmen, maar waar dat helemaal niet mogelijk is. Of waarvan de uitslag bij voorbaat al bekend is. Waar mensen die strijden voor eerlijke verkiezingen lange gevangenisstraffen uitzitten, worden gemarteld of er worden zelfs pogingen gedaan om oppositieleiders of tegenstanders van een regime te vergiftigen. 

Dan valt het hier alleszins mee, het enige nadeel in ons land is, er zijn teveel partijen en vooral partijtjes. Er kan keus worden gemaakt uit maar liefst 37 partijen. Daar zitten natuurlijk onzindingen bij zoals De Feestpartij van beroepsnitwit Johan Vlemmix, Lijst Henk Krol, de bejaarde Henk is bij iedere werkgever en partij met ruzie opgestapt en is nu in zijn laatste levensfase maar een eigen partijtje begonnen en NIDA een partij met een Islamitische grondslag, niet helemaal het juiste land, 'broer'. Maar daarnaast zijn er ook nieuwe partijen waar ik veel positieve dingen over hoor zoals Volt en Splinter.

Bij de verschillende stemwijzers die ik heb gedaan vind ik het steeds weer een geruststellende gedachte dat Forum voor Democratie, PVV en SGP bij de uitslag onderaan staan. Extreem rechtse partijen met fascistische trekjes alsmede partijen die iets met geloof hebben en er daardoor vaak wat middeleeuwse denkbeelden op na houden zijn niet zo mijn kopje thee. Ik ga er eigenlijk voetstoots vanuit dat Mark Rutte's VVD weer de grootste zal gaan worden, maar ik hoop dat er een andere samenstelling van het kabinet zal komen.

Zelf vind ik het klimaat erg belangrijk, niet zozeer voor mezelf, ik sta bijna met één been in het graf, maar voor de generaties na mij en daarnaast zijn we ook wel toe aan wat meer sociale rechtvaardigheid. Zo'n Wopke Hoekstra die heel gristelijk verkondigd dat de WW wel kan worden teruggebracht in tijdsduur, juist in een tijd dat er veel bedrijven failliet zullen gaan en velen hun baan zullen verliezen, maakt dat ik vurig hoop dat het CDA bij een volgende regeerperiode niet meer in een kabinet zal zitten. 

Aan mij zal het niet liggen, en u?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten