dinsdag 23 maart 2021

Er wordt een vinger gegeven....

Met de verkiezingen in aantocht en onder druk van het gepeupel zijn er bij de laatste twee persconferenties, tegen de adviezen van de experts in, versoepelingen doorgevoerd. Er werd bewust risico genomen, zo zei men ook, en dat wat de experts al aankondigden is waarheid geworden, grote stijging van besmettingen met als te verwachten toekomstbeeld weer meer ziekenhuisopnames al dan niet op IC-afdelingen.

Bij de persconferentie vanavond, welke vanzelfsprekend al is uitgelekt, zal de boodschap zijn dat het voorlopig blijft zoals het is. En dat is verbazingwekkend, nee, niet omdat er geen versoepelingen komen, een kind begrijpt dat men die te snel heeft doorgevoerd tegen de adviezen in, waardoor het nu in het gezicht ontploft, maar dat er niet wordt aangescherpt. De meeste besmettingen vinden op scholen plaats, nu blijken kinderen niet zo heel ziek te worden van het virus, maar die wel door te geven aan anderen, hence de stijgingen en de te verwachten ziekenhuisopnames en erger. Dus is het goed zoals het nu gaat op scholen? Zou daar niet naar gekeken moeten worden?

Daarnaast mochten winkels meer mensen ontvangen, één persoon per 25 vierkante meter, en wat doen de winkeliers, die gaan uit van de oppervlakte van een lege winkel, niet de winkel met al het meubilair erin, daar gaat het al mis. Vervolgens houden niet alle winkels zich aan het vier uur van te voren een afspraak maken om te komen winkelen, sterker nog er zijn winkels die mensen welke zonder afspraak voor de deur staan gewoon binnenlaten. Hen is een vinger aangereikt, maar men pakt meteen de hele arm tot aan de oksel. De bedoeling van de maatregelen voor het winkelen was om het funshoppen tegen te gaan, daar is het nu echt de tijd niet voor. De mensen daarentegen houden zich ook niet allemaal aan het alleen komen winkelen, hele gezinnen met opa en oma willen gezellig een half uur gaan shoppen. Alsof ze onder een steen geleefd hebben de afgelopen tijd.

Kinderen worden hierbij niet gezien als mensen, dat is normaal gesproken volledig terecht, het zijn hooguit mensen in wording, maar in deze zou dat wel wenselijk zijn. Onder de twaalf jaar worden ze niet meegerekend bij de bezoekers per vierkante meter, terwijl kinderen, zo weten we, op dit moment de grootste verspreiders van het virus zijn. Dat winkeliers denken aan zoveel mogelijk omzet genereren is logisch, maar in pandemische tijden met een levensgevaarlijk virus dat rondwaart hebben ook zij verantwoordelijkheid voor de gezondheid van medewerkers en bezoekers, met name hun personeel, klanten kiezen er zelf voor om hun gezondheid en dat van anderen in de waagschaal te stellen voor salontafel 'Svante' en kast 'Ulrika', maar die verantwoordelijkheid nemen niet alle winkeliers, gefocust als ze zijn op geld verdienen. 

Het blijft verbazingwekkend dat de overheid na een jaar er nog steeds blind voor is dat men over het algemeen in deze coronacrisis geen groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft en vooral voor het eigen belang gaat. Mede door het te vroeg loslaten van een aantal maatregelen kunnen o.m. horeca, sportscholen, musea en theaters voorlopig nog niet open. Maar ja, zoals gezegd, u en ik zagen dat al aankomen, de wappies vermoed ik niet, die dachten echt met Pasen op een terras te kunnen zitten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten