zaterdag 20 maart 2021

Herinnert U zich deze nog? #173

SHANGRI-LAS
"LEADER OF THE PACK"
1964
Geen hitnotering
(de re-release in 1976 kwam in de tipparade)

Klik hier als de video niet te zien is.

De Shangri-Las bestond uit de zusjes Mary en Betty Weiss en de tweelingzusjes Marge en Mary Ann Ganser. Betty was 18 en de andere drie waren 16 jaar toen deze plaat op nummer één kwam in Amerika. Er was altijd wat verwarring over de samenstelling van de groep want er zijn foto's (ook op platenhoezen) waar maar drie meisjes op staan en vaak traden er ook maar drie op, zoals in het clipje. Betty is er niet in te zien omdat ze halverwege 1964 een jaar is gestopt vanwege zwangerschap. Ook Mary Ann is een tijdje gestopt in 1966 en Marge stopte er halverwege 1966 helemaal mee toen Mary Ann weer terug kwam. Eind 1968 werd de groep ontbonden. 
 
Oorspronkelijk zou Betty de lead zingen in dit lied (vandaar ook de beginvraag 'Betty is that Jimmy's ring you're wearing?'), maar haar zus Mary heeft uiteindelijk de leadvocalen voor haar rekening genomen. 

De Shangri-Las waren anders dan de meisjesgroepen die men tot dan toe kende, geen zoete lieve liedjes maar melodramatische nummers over tienerleed, liefdesverdriet en stoere jongens, zoals in 'Leader Of The Pack' en zogenaamde 'death disc', het loopt niet zo goed af met Jimmy op z'n motor. Ze maakten tussen 1963 en 1967 twee albums en vijftien singles. 

Mary Ann is in 1970 overleden op 22 jarige leeftijd aan een overdosis drugs. In 1976 was er plotseling hernieuwde belangstelling voor de Shangri-Las na de re-release van 'Leader Of The Pack' waardoor Mary, Betty en Marge weer samenkwamen voor optredens. Er waren plannen voor nieuwe plaatopnames, maar de dames bedankten omdat men hen als disco-groep wilde lanceren. 

In de jaren tachtig was er een groep die onder de naam Shangri-La's opereerde, maar ze hadden totaal niets te maken met de originele groep. Er werden juridische stappen ondernomen door Mary, Betty en Marge omdat op videobeelden te zien en te horen was dat de bedriegers claimden de echte Shangri-Las te zijn. Marge is in 1996 overleden aan de gevolgen van borstkanker, ze is 48 jaar geworden. 

Betty is nu 74 woont op Long Island. Mary is 72 heeft allerlei succesvolle banen gehad en heeft in 2007 een soloalbum opgenomen. Op You Tube zijn clipjes te zien van Mary uit 2008 waarin ze de grote hits van de Shangri-Las 'Remember' en dit 'Leader Of The Pack' zingt. 

De overacterende man op de brommer die hun vader had kunnen zijn in het clipje is de acteur Robert Goulet. 




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten