dinsdag 16 maart 2021

De postzegelboom

Het is mede door de pandemie veel te lang geleden dat ik in mijn geboortestad Den Haag ben geweest. Ja, ik weet dat ik gewoon de trein zou kunnen pakken en gaan, maar zoals u weet vind ik het niet verstandig om met het openbaar vervoer te reizen. Het komt wel weer als over een jaar of zes, zeven alles wellicht weer normaal is. Het heeft geen belang, er zijn nu belangrijker zaken gaande. 

Als geboren en getogen Hagenaar kom ik soms dingen te weten over de stad die ik nog niet wist, één daarvan is de postzegelboom waar ik onlangs over hoorde. Voor het werkpaleis van de koning aan het Noordeinde, als de vlag in top is, is de majesteit aanwezig en naar ik vermoed aan het werk, staat een magistrale paardenkastanje met een wit bankje eromheen. De boom is geplant in 1880, vandaar dat deze is uitgegroeid tot de monumentale boom die het nu is.

Wat ik niet wist is dat deze boom de naam postzegelboom heeft gekregen doordat er, al voor de oorlog, onder deze boom postzegelverzamelaars tezamen kwamen om hun postzegels te verkopen of te ruilen. Dat gebeurde doorgaans op de woensdag- en zaterdagmiddag, soms konden wel honderd verzamelaars tegelijk zich rond de boom verzamelen. Als het regende dan zocht men de beschutting op onder de galerijen van het paleis die toen nog toegankelijk waren. Ik denk dat mijn vader dit, als postzegelverzamelaar, had geweten. Als kleine jongen ging hij de vele ambassades af die Den Haag rijk is om zijn verzameling aan te vullen en wie weet heeft hij ook wel eens onder die boom gestaan om zegels te vergaren. 

Hoe belangrijk de boom is, blijkt wel uit het feit dat men in de jaren dertig van de vorige eeuw, ondanks de crisis, de randen van de fundering van de Gotische Zaal aan de overkant heeft weggehaald ten gunste van de steeds maar uitdijende wortels. Paardenkastanjes hebben het vandaag de dag moeilijk omdat er bloedingsziekte heerst die al veel bomen in Den Haag ziek hebben gemaakt. De postzegelboom wordt heel goed in de gaten gehouden en naar verluid heeft prinses Beatrix er hoogstpersoonlijk voor gezorgd, dat deze boom, voor zover dat mogelijk is, tegen deze ziekte wordt beschermd. Samen met zo'n 800 andere kastanjes zit de postzegelboom in een programma waarin onderzocht wordt hoe de bloedingsziekte onder de duim gehouden kan worden. Bijvoorbeeld door een bepaald type compost in de bodem te injecteren om de boom meer weerstand te geven tegen de ziekte. 

Heden ten dage worden er geen postzegels meer verhandeld onder de boom, maar de eerstvolgende keer als ik in Den Haag ben ga ik even langs de boom om op het bankje eronder te zitten en te mijmeren over zijn jaren als postzegelboom.

De postzegelboom met op de achtergrond Paleis Noordeinde.

De postzegeverzamelaars van weleer druk bezig met hun hobby onder de boom. 
Er zijn nog geen hekken voor het paleis.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten