vrijdag 19 maart 2021

Les peuple ont choisi

Stelt u zich eens voor dat in uw professie mede door uw toedoen duizenden mensen in de ellende zijn gekomen. U weet dat ook, maar u houdt u stil, totdat men ook aan uw deur begint te rammelen en u met naam en toenaam wordt aangewezen als medeschuldige. U kunt er niet meer onderuit, dat snapt u zelf ook wel en u dient uw ontslag in. Hoe groot is de kans dat u na zo'n kleine drie maanden weer naar exact dezelfde functie solliciteert bij hetzelfde bedrijf? En nog extremer gesteld, hoe schat u de kans in dat u ook daadwerkelijk weer wordt aangenomen? Precies. 

Toch is dit juist wat er is gebeurd met de afgelopen verkiezingen. Ondanks de toeslagenaffaire en de in de loop der jaren hele rijen aan VVD'ers die wegens fraude, leugens en andere onoorbare feiten zijn opgestapt is deze partij toch wederom de grootste geworden van het land. Ja, ik weet het, het volk krijgt de leiders die het verdient. En het grootste gedeelte heeft er ook voor gekozen, dus prima zo, maar ik kijk er met enige geamuseerde verwondering naar. 

Waar ik met een bepaalde vorm van genoegdoening naar kijk is dat D66 zoveel zetels heeft gewonnen en daarmee de tweede partij van het land is geworden. En die genoegdoening zit erin dat fractievoorzitter Sigrid Kaag zoveel shit over haar heen heeft gekregen waarvan het grootste gedeelte enkel en alleen omdat zij een vrouw is, maar zij die shit heeft gebruikt als fertilizer en zodoende nu met haar partij op die tweede plek is gekomen. Nee, ik heb niet op D66 gestemd, u weet, ik ben erg voor natuur, milieu en klimaat, en zij zegt dat haar partij daar ook heel erg voor is, alleen heb ik dat tot nog toe niet gemerkt. Alles valt of staat voor D66 (en voor mij) met de partij(en) waarmee ze samen met VVD een kabinet zullen gaan vormen. 

Mark Rutte knipoogt alweer naar het ruggengraatloze CDA, die partij waait nogal makkelijk mee met de wind van het moment en dat vind Mark natuurlijk erg fijn. Sigrid heeft een progressiever beleid beloofd, dan heb je aan het CDA niet zoveel om het nog maar niet te hebben over de Gristenunie. We gaan het zien in de komende weken, nou ja, ik denk maanden. 

En dan is er natuurlijk de winst van Thierry Baudet's Forum. Zelf had hij op minstens 20 zetels gerekend, dat zijn er iets minder geworden, maar natuurlijk nog te veel. De boreale schat liep alweer onzin uitkramend over het Binnenhof, lallend roepend dat hij met zoveel zetels winst aan zet is bij een kabinetsformatie. De meeste stemmen komen trouwens van eendimensionale korte termijndenkers, die zijn belofte om het hele land op 18 maart stante pede uit lockdown te halen ook daadwerkelijk geloofden, bless their little hearts. Ook zijn vroegere collegaatje, de openlijk antisemitische en xenofobe beeldvullende Annabel Nanninga zal hij weer regelmatig zien. Zij komt samen met twee andere duistere figuren in de Kamer te zitten voor de partij met de raadselachtige naam Ja21. Ouwe wijn in een nieuwe zak, net zo extreem rechts als Forum. Maar ja, egootjes zijn in die partijen heel teer, men loopt nog wel eens weg uit interviews e.d., 'Geen LPF-taferelen bij ons' roepen ze altijd, en dan weten u en ik het al, op een gegeven moment knokken ze malkander de tent uit. Zo is Annabelleke ook bij De Thier weggegaan.

Waar ik ook wel benieuwd en nieuwsgierig naar ben is Volt, een nieuwe partij die in meerdere Europese landen actief is. Ze zijn jong en fris en bekijken veel zaken met en door een Europese bril. En wat is het heerlijk om zoveel jaar na Boer Koekoek weer een boer in de Kamer te hebben, de struise Caroline van der Plas die met een tractor, waar ze met moeite min of meer uitgetakeld werd, al toeterend op de eerste kennismakingsdag naar het Binnenhof kwam. 

We gaan het allemaal zien, de ruk naar extreem rechts van het gepeupel is zorgelijk te noemen, maar het zilveren lijntje is dat er wel genoeg te lachen valt. Zal Thierry alle leugens en onzin beweringen die hij heeft gedaan kunnen overtreffen? Ik denk het wel, het wachten tot wanneer men in die partij maar weer eens rollebollend over straat gaat geeft er toch een leuk spanningselement aan. Je wéét dat het gaat gebeuren, maar wanneer?  En als die Caroline maar half zo kleurrijk is als Boer Koekoek kunnen we nog wat jolijt verwachten. Haar entree was al cabaretesk, dus dat belooft wat. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten