donderdag 4 maart 2021

Dingen

Auteur en schilder Kurt Vonnegut vertelde: 'Toen ik 15 was werkte ik tijdelijk bij een archeologische opgraving. Ik kwam tijdens onze lunchpauze in gesprek met een archeoloog en hij vroeg me die typische 'iemand leren kennen'-vragen, die je aan jonge mensen vraagt. Doe je aan sport? Wat is je favoriete schoolvak? En ik vertelde hem ik doe niet aan sport, ik doe aan theater, ik zit op een koor, ik speel viool en piano en ik heb lessen in kunst gevolgd.

Hij reageerde met: 'Wow dat is geweldig!' En ik zei: 'Oh nee, ik ben in geen van die dingen goed, hoor'. En toen zei hij iets wat ik nooit meer ben vergeten omdat niemand het me ooit zo had uitgelegd: 'Ik geloof niet dat goed zijn in dingen de enige reden is om ze te doen'. Ik denk dat je door al die geweldige ervaringen en verschillende vaardigheden je genoeg leert, ze maken je ook een interessant persoon, ongeacht hoe goed je ze doet. 

Eerlijk gezegd veranderde het mijn leven. Ik veranderde van iemand die nergens talent genoeg voor had om te excelleren, naar iemand die dingen deed omdat ik ze leuk vond. Ik was opgevoed in een prestatiegerichte omgeving, zo overspoeld door de mythe van 'Talent', dat ik dacht dat het enkel zin had om dingen te doen al je er de beste in kon zijn.'





Geen opmerkingen:

Een reactie posten