maandag 29 november 2021

Aria

De afgelopen acht weken heb ik zondagavond, of als ik iets anders had een paar dagen erna, aan de buis gekluisterd gezeten om het programma 'Aria' te zien. 'Aria' is een soort talentenjacht, en daar ben ik doorgaans vrij allergisch voor, maar in dit geval is het net zoals bij de 'Op Zoek Naar...' serie prettig om naar te kijken en bovendien ook educatief.

Bij 'Aria' gaat de zoektocht naar een operazanger(es). Uit de mensen die zich hadden aangemeld zijn er tien uitgenodigd om aan het programma mee te doen. En volgens beproefd recept valt er iedere week één af. Het is fijn om naar te kijken omdat het natuurlijk tien mensen zijn met talent en gaandeweg het programma zie je ook de ontwikkeling die zij doormaken mede door de positieve opbouwende feedback die de jury, bestaande uit Rosemary Joshua, Tania Kross, Henk Poort en een zogenaamde 'secret judge', die bij de laatste uitzending Jaap van Zweden bleek te zijn, hen geeft. 

Kosten nog moeite zijn gespaard, een geweldig orkest, het Nationaal Jeugdorkest onder leiding van Leonard Evers begeleidt de kandidaten die in larger-than-life kostuums met over the top make up en kapsels hun aria's zingen. Er wordt aan ons uitgelegd uit welke opera de aria's komen, wie het personage is en op welk moment in de opera het wordt gezongen. Ik vond er fantastische talenten bij zitten, en de dame die uiteindelijk heeft gewonnen, Elenora, was voor mij vanaf het begin degene met de beste kaarten. Maar dit gezegd hebbende, zal het merendeel van de andere kandidaten hun weg gerust weten te vinden in de operawereld, ze zitten nog midden in hun ontwikkeling, waarvan wij een stukje hebben mogen meebeleven. De prijs die werd gewonnen is niet niks, een studie aan de Opera Studio van de Nationale Opera, of zoals Rosemary het zo kernachtig zei: "De Rolls Royce onder de opera opleidingen".

Gisteren was dus de finale en naast de drie overgebleven kandidaten, Ami, Amy en Elenora was ook het Nationaal Operakoor uitgenodigd en zij zongen 'Va Pensiero' uit 'Nabucco'. Dat stuk werd ook gespeeld op de uitvaart van mijn moeder, omdat ze ooit, toen 'Sisi' weer eens op tv was en dit daarin werd gezongen, tegen me zei: "Als ik dood ben moet dit op mijn begrafenis worden gespeeld". Ik was pas een jaar of negen, tien, maar ik heb het altijd onthouden. Op de uitvaart kon ik het aanhoren zonder tezamen te breken, omdat ik ook nog wilde speechen en thuis voordien tot in den treure alles had beluisterd en me zo had voorbereid om overeind te kunnen blijven, maar gisteren tijdens de mooie uitvoering van het koor kwam het behoorlijk binnen ineens. Muziek is emotie, zo blijkt maar weer.

Ik hoorde presentatrice Dionne Stax bij herhaling zeggen; "Winnaar van Aria 2021" wat een indicatie is dat het volgend jaar terug zal komen. Ik hoop het zeer.

De kandidaten: Maayan, Amy, Sam, Isabel, Elenora, Hugo, Laura, Michiel, Amy en Helene. 

Winnares Elenora. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten