zaterdag 6 november 2021

Voyage

1981. Ik woonde nog thuis bij mijn ouders, was in mei geslaagd voor school en ging in juli van dat jaar voor het eerst werken. In november kwam het ABBA album 'The Visitors' uit, niets bijzonders, gewoon zoals dat in de jaren daarvoor ook ging, vooruitgelopen door één of twee singles kwam er een album die ik meteen kocht, want ABBA. Vinyl nog in die tijd, van cd's hadden we nog niet gehoord, die kwamen wat later. Van ABBA verscheen een jaar later nog twee singles en een verzamelalbum en toen niets meer. Nou ja, niets meer gezamenlijk. Verschillende soloalbums en -singles van Agnetha en Frida en Benny en Björn wierpen zich samen met Tim Rice op de musical 'Chess'

Was ABBA uit elkaar? Hun huwelijken wel in ieder geval, zou dat de oorzaak zijn? In de loop van de tijd werden onvoorstelbare bedragen geboden om hen weer als groep te laten optreden, daar zijn ze nooit op ingegaan. ABBA was altijd al meer een studiogroep dan een liveband, maar ook nieuwe opnames bleven uit. Zo nu en dan zag wel plots een onuitgebracht nummer het levenslicht, maar die werd dan aan een (verzamel)album toegevoegd. Hun populariteit bleef constant intact. Er kwam een musical met nummers uit hun repertoire waar dan weer een film van werd gemaakt. Hun albums werden steeds opnieuw heruitgebracht, zo af en toe werden ze geïnterviewd, zeiden dan dat ze nooit afscheid hadden genomen, maar gewoon waren gestopt met samen muziek maken en dat er nooit of te nimmer sprake zou zijn van een doorstart.

Maar ondanks dat Pasen en Pinksteren in het jaar des heren 2021 niet op één dag vielen en de hel niet is bevroren lag gisteren na een aantal jaar van geruchten en bevestiging van Björn en Benny na veertig jaar een nieuw ABBA album in de bus. Meteen werd er bij verteld dat dit dan na veertig jaar het échte afscheid is, voordat ze dood zijn wilden ze nog één keer iets doen, en naar wat ik begrepen heb is het heel organisch gegaan, van het plan om enkele nummers op te nemen werd het een album met tien nummers, net als toen zo'n 37 minuten muziek en daarbij geheel trouw gebleven aan hun eigen sound, het had zomaar de opvolger van 'The Visitors' kunnen zijn in 1983.

En dat is knap, weten waar je kracht ligt en niet als zeventig plussers tegen de klippen op hijgend hip lopen doen om 'relevant' te blijven, zoals het krakende karkas Madonna meent te moeten doen. Wel werd de spanning opgebouwd met eerst het uitbrengen van drie nummers voordat het album verscheen, zoals ze dat vroeger ook deden. Foto's vanuit de opnamestudio en van het hologramconcert wat in Londen bezocht kan gaan worden, niemand kon er omheen. Het was een leuk pakketje wat ik in de bus vond, naast de cd met postertje zat er ook een mapje met kaarten bij. De layout en typografie van het hoesje is gelijk aan die van hun vroegere albums. Het album is ook verschenen op vinyl en op cassettebandje en daarnaast kun je ook kiezen voor hoesjes met één van de vier ABBA leden. 

Ach, ik denk alleen maar: dat ik dit nog mag meemaken, een nieuw ABBA album! Tegelijkertijd denk ik ook: zou het niet één van de Bijbelse voortekenen kunnen zijn dat het eind van de wereld nabij is? Nou ja, dat merken we dan snel genoeg. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten