zaterdag 27 november 2021

Basisregels

Ik hoorde Mark Rutte gisteren in persconferentie #62 zeggen dat hij het zichzelf aanrekent dat de boodschap van de maatregelen, met name de basisregels, betreffende de pandemie onvoldoende overkomt. Nu is er genoeg aan te merken over het beleid van het demissionaire kabinet in deze bijzondere tijd, maar van onduidelijkheid wat je wel en vooral niet moet doen in pandemische tijden is geen sprake. Nederlanders zijn gewoon een kutvolk wat dat aangaat. Eigenwijs tot in de afgrond. 

Ik maak het dagelijks mee. Laat ik voorop stellen dat het overgrote deel van de klanten gemondkapt de winkel binnen komt, maar weer een groot gedeelte daarvan hebben het mondkapje niet op zoals het hoort, over neus en mond. Dan zijn er nog mensen die 'm ergens halverwege de winkel opdoen. Van de week een rochelende hoestende vrouw aan de toonbank met haar mondkapje ergens onder haar kin, tussen twee hoestbuien door zeggend: 'Ik heb geen corona, gewoon een zware griep'. Mijn suggestie om haar mondkapje dan gewoon op te zetten omdat het onder haar kin niet zoveel zin heeft viel niet echt in goede aarde ("Vroeger waren mensen gewoon nog wel eens ziek"). Maar Gerda had natuurlijk gewoon thuis moeten blijven bij klachten, Tegen iedereen die geen mondkapje op heeft zeg ik: 'U mag een mondkapje op doen'. Negen van de tien zijn het vergeten en diepen uit hun zak het kleinood op. Maar ook een vrouw die dan vraagt: 'Mag het of moet het?' En één die zei: 'Maar ik praat niet'. Ik mag geen bezoekers met vlakke hand in het gezicht slaan, dus dat doe ik dan ook niet, maar mijn hemel wat een zuigers zitten er tussen. 

Maar nogmaals de meeste mensen maken er geen zang- en dansnummer van en doen gewoon wat er in deze tijd van hen verlangt wordt, voor zichzelf maar ook zeker voor anderen. Dat kleine hardnekkige gedeelte van vervelia's is gewoon niet te bereiken, die missen net dat stukje beschaving en educatie om gewoon mee te bewegen, al doe je het niet voor jezelf, want vertrouwen in eigen immuunsysteem, doe het dan voor je daarin minder bedeelde medemensch. 

Dus Mark, ik weet dat je mijn blogjes met graagte leest, dit hoef je jezelf echt niet aan te rekenen, hoor. Er komt nu duidelijk boven water hoeveel procent van de bevolking gewoon als verloren moet worden beschouwd. Je collegaatje Hugo zei het al, door vaccinatie of, voor de ongevaccineerden, door besmet te zijn geweest en genezen, zullen we het virus, nu nog onbekende mutaties daargelaten, op een bepaald ogenblik overwinnen. En ja, het is Moeder Natuur die dat moment bepaald. Heel opvallend liet hij wel die andere mogelijkheid achterwege, die van het niet overleven van corona. Maar goed, dat zou toch tegen dovenmansoren gezegd zijn. Immuunsysteem, je weet toch. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten