maandag 22 augustus 2022

Elvis

Vrienden Rick en Chris zijn weer terug van vakantie en dus vonden we dat het tijd was voor een lekker dinertje om bij te kletsen en de vakantieverhalen te vertellen. Wij kozen afgelopen zaterdag voor De Schone Lei in het Kralingse Bos, een idyllische plek zeker als er buiten gegeten kan worden met op de achtergrond de skyline van Rotterdam. Gaandeweg de gesprekken kwam de vraag of ik de film 'Elvis' al had gezien, dat was niet zo en dus besloten we om zondag de ochtendvoorstelling om elf uur te bezoeken. 's Morgens naar de film, dat had geen van ons ooit nog gedaan, maar wij leven op de rand, dus om half elf zaten we aan de koffie in de foyer om om 11 uur de zaal te betreden. 

De film kreeg op het Cannes Film Festival een 12 minuten lange staande ovatie, en terecht, wat een geweldige film. De film duurt twee uur en veertig minuten, en dan is er nog flink geknipt, want de ruwe versie is vier uur. Maar het is geen minuut teveel en die bijna drie uur hebben we geboeid zitten kijken. Austin Butler speelt de rol van Elvis Presley, en dat doet hij fabuleus. Ik blijk Austin al in andere films gezien te hebben, maar daar kwam ik pas later achter, een goed teken. Austin lijkt in het echt niet op Elvis, maar het juiste kapsel, haarkleur, make up, kleding en belichting zorgt ervoor dat je echt Elvis ervaart zoals we hem allemaal kennen. De nu 31 jarige acteur speelt hem vanaf zijn 17e tot z'n 42e. Hij heeft alles van de beginperiode tot aan 1968 zelf gezongen, de periode daarna is Austin's stem met die van Elvis gemengd. De in de ogen van die tijd suggestieve bewegingen van Elvis krijgen veel aandacht in de film omdat het in die dagen echt een ding was. Elvis kleedde zich opvallend, had zijn blonde haar zwart geverfd en in een kuif, droeg make up en straalde sex uit en dan nog die geile bewegingen met die heupen, dat was men niet gewend van een man. 

De film is op een bijzondere wijze gemonteerd zodat het een heel sprankelend en levendig geheel blijft de hele film lang. Mooi is het om te zien waar Elvis zijn inspiratie vandaan haalde, van de zwarte muziek, zijn eerste plaatjes waren zijn versies van wat hij kende van de zwarte artiesten die hij zag en bewonderde. Ook dat viel niet in goede aarde in het gesegregeerde Amerika van de jaren vijftig en zestig. Triest is het om te melden dat Shonka Dukureh, die Big Mama Thornton speelt en een monumentale versie van 'Hound Dog' brengt, twee maanden na de release van de film is overleden. 

De rode draad door de film en ook door Elvis' leven is zijn relatie met zijn manager 'Colonel' Tom Parker, gespeeld door een onherkenbare Tom Hanks die over de transformatie naar Colonel Parker vijf uur deed. De film wordt ook vanuit zijn perspectief verteld, het is een man met twee gezichten die vooral zichzelf niet vergeet, prototype foute manager en sjacheraar (welke manager krijg 50% van alle verdiensten?) Hij bereikt veel voor Elvis, maar dat komt met een prijs en dat behelst niet alleen het geld. 

Nu weet iedereen dat Colonel Parker een Nederlander was, geboren in Breda als Dries van Kuijk, maar zelf heeft hij altijd heel vaag gedaan over zijn afkomst en zelfs een verzonnen verhaal opgehangen. Hij was staatloos omdat hij als vrijwilliger dienst had genomen in het Amerikaanse leger dus daardoor zijn Nederlandse staatsburgerschap verloor en daarnaast was hij illegaal in Amerika, wat vreemd genoeg nooit directe problemen heeft opgeleverd. Het enige storende in de film vind ik dat Tom Hanks de Colonel met een Duits accent speelt. Hoezo? Er zijn, zeker in Hollywood, genoeg accent/dialectcoaches te vinden. Aan de andere kant zou je dan wellicht het Engels krijgen wat Mark Rutte spreekt en dat houdt niemand een film lang vol. Eén keer zegt hij in een woedeaanval 'godverdomme', nou, dat is dan duidelijk Nederlands. 

Ik zeg, ga deze film zien, een van de beste biotopics van de laatste tijd. Ook Priscilla Presley, ex-vrouw en moeder van hun dochter Lisa Marie, is heel blij met deze film. 

Austin Butler als Elvis Presley.


Tom Hanks als 'Colonel' Tom Parker.


De echte Elvis Presley en 'Colonel' Tom Parker. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten