donderdag 18 augustus 2022

Herinnert U zich deze nog? #201


 ROB DE NIJS
"JAN KLAASSEN DE TROMPETTER"*
1973
Aantal weken: 4
Hoogste positie: 30

Mocht het clipje niet te zien zijn, klik hier.


Een muzieksite waarvan ik lid ben bracht de in de jaren zeventig en tachtig zeer populaire lp-reeks 'Alle 13 Goed' onder de aandacht en meteen dacht ik aan deze hit van Rob de Nijs uit 1973. Later zal ik uitleggen waarom. 

Rob de Nijs, één van Nederlands beste zangers, kende in de jaren zestig grote populariteit als tieneridool, maar zo na 1966 raakte dat enigszins in het slop. Dat had niet zozeer met Rob zelf te maken als met de veranderende tijd in de muziekwereld. Veel collega's uit binnen- en buitenland ervoeren hetzelfde. Rob verdween uit beeld bij het grote publiek, deed allerhande andere dingen en werd eind 1969 benaderd voor een terugkerende rol in de uitermate geliefde muzikale kinderserie 'Oebele', een kans die hij, naar eigen zeggen, met beide handen aangreep. Hij stond weer op de kaart, zelfs zo dat hij een hoofdrol kreeg in de opvolger van 'Oebele', 'Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer', ook weer een kinderprogramma met veel liedjes eveneens geschreven en gemaakt door het geweldige duo Harrie Geelen en Joop Stokkermans. 

Het werd weer tijd om zijn carrière als zanger nieuw leven in te blazen, daarvoor werden niet de minsten in de arm genomen, Lennaert Nijgh, één van de beste tekstschrijvers ooit, zijn toenmalige vrouw Astrid en Boudewijn de Groot gingen met Rob aan de slag en maakten een geweldig album, 'In De Uren Van De Middag'. Bovenstaande single werd Rob's rentree in de hitparade. Het lied was vaak te horen en lag, onbedoeld of wellicht bewust, enigszins in het verlengde van het werk uit de serie 'Hamelen'. Veel mensen denken zelfs dat het uit de tv-serie komt. Maar waarom dan zo'n magere hitnotering van de comebacksingle van Rob die iedereen nu nog woordelijk mee kan zingen? Dan komt de albumreeks 'Alle 13 Goed' om de hoek kijken. De single kwam vrijwel gelijktijdig uit met het verzamelalbum van de reeks waar het ook opstond. Zo'n lp had in die dagen zulke hoge verkoopaantallen, dat het ten koste ging van de singleverkoop. 

Maar het heeft Rob's carrière niet geschaad, sindsdien is hij niet meer weggeweest en is hij terecht uitgeroeid tot één van Nederlands iconen van het betere Nederlandse lied.

*Ik kan er heel slecht tegen, maar het was niet de eerste keer en is zeker ook niet de laatste keer geweest dat er 'iets' foutief is vermeld op een single of albumhoes. Het is toch echt Jan Klaassen en niet Jan Klaasen. 

De vermaledijde 'Alle 13 Goed' lp met Rob's Jan Klaassen (nu wel goed gespeld) erop


Geen opmerkingen:

Een reactie posten