woensdag 17 augustus 2022

Je kunt wel dansen al is het niet met de bruid

Verhalen van vroeger in het 'weet je nog'-genre, altijd leuk om met mensen die je al heel lang kent eens heerlijk langs memory lane te wandelen. Zo heeft elke familie ook zo z'n verhalen, van de week moest ik ineens denken aan twee op zich staande gebeurtenissen aangaande mijn moeder en twee bruiloften. Het eerste verhaal diepte mijn moeder wel eens op. Ze ging naar een receptie van een huwelijk, nog in de garderobe net voor ze de zaal zou binnengaan waar de receptie plaatsvond keek ze even naar binnen en zag daar de bruid en constateerde tot haar ontsteltenis dat ze exact hetzelfde was gekleed als de bruid, tot op de schoenen aan toe. Wie het bruidspaar was weet ik niet, en ik kan het haar nu ook niet meer vragen. Ik ga ervan uit dat het niet een jong bruidspaar, in het wit met sluier en sleep was, maar wellicht een tweede huwelijk of misschien al wat ouder. Mijn moeder deed vervolgens het enig denkbare, ze ging naar huis en kleedde zich om. 

Het tweede voorval deed zich voor op een groots aangerichte bruiloft in Duitsland, met live muziek en dans. Een heer kwam naar mijn ouders toe en vroeg aan mijn vader: "Darf ich mit ihrer Frau tanzen?" U begrijpt, het speelde zich af in hoffelijke tijden waarin etiquetteregels golden. "Ja, solange ich sie zurückbekomme" antwoordde mijn vader. En zo werd mijn moeder aan de arm van de man geëscorteerd naar de dansvloer. Wat danst die man raar, dacht mijn moeder. Hij hing helemaal tegen haar aan, zo erg dat ze viel met die man bovenop haar. Dood. Die man viel dood. De consternatie was groot en de hele feestavond werd vanzelfsprekend afgeblazen. Het sinistere was dat het stuk wat werd gespeeld door het orkest en waarop zij dus dansten 'Ich tanze mit dir den Himmel hinein' was. Soms is de werkelijkheid imminenter dan welk scriptplot ook. 

Dit zijn nu enkel voor mij en mijn zus 'weet je nog'-verhalen. Als wij er niet meer zijn zullen ze nooit meer worden opgediept, simpelweg omdat niemand het dan nog weet. Maar nu heeft u het gelezen en staat het op het wereld wijde web voor vele generaties na ons.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten