maandag 1 augustus 2022

Never have I ever

Vergeet alle Joodse, Italiaanse, Latina en Afro-Amerikaanse veeleisende, bemoeizuchtige, overbezorgde, alomtegenwoordige moeders in Amerikaanse comedy's, en maak kennis met Nalini Vishwakumar (Poorna Jagannathan) de moeder van Devi (Maitreyi Ramakrishnan) in de Netflix serie 'Never Have I Ever'. Deze Indiase moeder doet al die andere moeders verbleken. De serie gaat over de 15 jarige Devi en haar tienerleven op school en thuis, waar haar moeder een behoorlijke stempel op drukt.

De serie begint met vrij veel gebeurtenissen in één aflevering, Devi's vader overlijdt, waardoor ze van emotie haar benen niet meer kan gebruiken en voor een aantal maanden in een rolstoel zit. Het zijn flashbacks dus binnen die aflevering is het ook allemaal weer achter de rug en wordt, met deze lotgevallen als een rode draad, het leven van Devi vanaf dat punt weer opgepakt. Bijzonder is dat de verteller in de serie oud-tennisser John McEnroe is. Hij neemt zichzelf niet zo heel serieus, en becommentarieerd Devi's keuze's en doen en laten. Grappig is dat dit wordt voortgezet in twee afleveringen waarin er wordt ingezoomd op personages Ben (Jaren Lewison) en Paxton (Darren Barnet) dan horen we respectievelijk Andy Samberg en Gigi Hadid. Na de eerste aflevering waar ik dan altijd even moet wennen aan de personages, de verhoudingen en de verteltrant zat ik er bij de tweede episode al helemaal in. 

Devi is echt een tienermeisje die keuzes maakt en dingen doet waar je van te voren al weet dat het niet goed gaat aflopen, maar ze speelt het zo naturel dat je haar gedachtegang ook wel begrijpt, we zijn allemaal tiener geweest. De serie heeft een hele inclusieve cast, en ik merk dat als daarvoor gekozen is door de makers, ik het als prettig ervaar. Het komt ook niet gekunsteld en met de haren erbij gesleept over, maar heel natuurlijk en organisch, dat is vanzelfsprekend wel een vereiste. Ook de kleinere rollen zijn geweldig, geschiednisleraar Lyle Shapiro (Adam Shapiro) en schooldirecteur Grubbs (Cocoa Brown) zijn hilarisch. Enige kleine kanttekening is de keuze van Darren Barnet als de schoolhunk Paxton. Er is helemaal niks mis met de acteur, noch met hoe hij de rol neerzet, maar hij is dertig jaar en speelt een jongen van zestien, terwijl de rest van de cast zo rond de twintig is, en dat zie je. 

Maar een aanrader hoor, er zijn nu twee seizoenen en deze maand komt seizoen drie op Netflix. Er komt nog een vierde, en dat is tevens het laatste seizoen. 

Devi en haar moeder Nalini.

Paxton, Ben en Devi.

Devi met haar besties, links Fabiola (Lee Rodriguez) en rechts Eleanor (Ramona Young).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten