woensdag 10 augustus 2022

In Memoriam: Olivia Newton-John

Als u de zomer van 1978 heeft meegemaakt, dan kunt u het zich vast nog voor de geest halen, de filmmusical 'Grease' was alom vertegenwoordigd, er was geen ontkomen aan, en we wilden er ook helemaal niet aan ontkomen. De film in de bioscoop, de hits, zes in totaal, in de hitparade en in ieder tijdschrift, op talloze posters en op allerlei memorabilia de afbeeldingen van de hoofdrolspelers John Travolta en Olivia Newton-John. Dé sterren van dat moment. John had zijn sterrenstatus al een jaar eerder bereikt door de weergaloze film 'Saturday Night Fever', maar met deze film leek die enkel nog maar te groeien. Olivia daarentegen leek vanuit het niets gelanceerd, maar niets is minder waar. Ze had begin jaren zeventig in ons land al wat kleine hits gehad en vertegenwoordigde het Verenigd Koninkrijk in 1974 op het Eurovisie Songfestival met het liedje 'Long Live Love', waarmee ze een mooie vierde plaats behaalde. In Amerika en het Verenigd Koninkrijk was ze al een grote ster, maar deze film zorgde ervoor dat ze wereldberoemd werd. 

Olivia is geboren in het Verenigd Koninkrijk en verhuist op 5 jarige leeftijd naar Australië waar ze als tiener al haar eerste stappen in de muziekwereld zet. In de jaren zestig gaat ze weer terug naar het Verenigd Koninkrijk, om zich in 1975 voorgoed in Amerika te vestigen, waar haar, voornamelijk, country-achtige liedjes enorm succesvol zijn. Zoals gezegd, was het 'Grease' wat haar voorgoed een wereldster maakte. Na 'Grease' kwam 'Xanadu' een film wat niet echt een grote hit werd, maar de muziek uit die film wel. De titelsong is een onwaarschijnlijke samenwerking tussen Olivia en het Electric Light Orchestra. Het album en de zes singles die er vanaf kwamen werden wereldwijde hits.

Olivia richt zich in de jaren tachtig volledig op haar zangcarrière, geen countrymuziek meer maar popmuziek. Tot in 2016 brengt ze albums uit. Acteren doet ze maar zo nu en dan. Zelf vond ik de twee episodes dat ze in de tv-serie 'Glee' was te zien als persiflage van zichzelf hilarisch. Ze zet daar een afschuwelijk erg met zichzelf ingenomen mens neer die om de drie zinnen benoemd hoe bekend ze wel niet is en dat men niet moet vergeten dat ze in 'Grease' heeft gespeeld. 

In 1992 word er bij Olivia borstkanker geconstateerd, waar ze in eerste instantie van lijkt te zijn genezen als de ziekte zich in 2013 weer openbaart en vier jaar later is uitgezaaid naar haar rug. Uiteindelijk is ze op 8 augustus 2022 overleden aan de ziekte waar ze dertig jaar lang tegen heeft gestreden. Olivia is 73 jaar geworden.

John Travolta met wie ze altijd heel goed bevriend is gebleven en die altijd was te porren om, als ie er tijd voor had, tijdens haar concerten het podium te beklimmen en met haar de hits uit 'Grease' te zingen postte het onderstaande op zijn Instagram pagina, en u kent me, ik hield het niet droog.

My dearest Olivia, you made all of our lives so much better. 
Your impact was incredible. I love you so much. We will see you down 
the road and we will all be together again. 
Yours from the first moment I saw you and forever!
Your Danny, your John!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten