dinsdag 4 oktober 2022

Herinnert U zich deze nog? #205

THEMBI
"TAKE ME BACK TO THE OLD TRANSVAAL"
1977
Aantal weken: 7
Hoogste positie: 3


Is de clip niet te zien, klik hier.

Mijn vader vond dit zo'n leuk liedje dat hij destijds de single heeft gekocht. De Zuid-Afrikaanse Thembi Zikhali zingt in dit nummer een medley van drie Zuid-Afrikaanse volksliedjes, "Suikerbossie Ek Wil Jou He", "Die Boere Se Kop Is Hard" en "Sarie Marais". Van dat laatste liedje komt ook het refrein, origineel 'O bring my t'rug na die ou Transvaal'. 

Thembi zingt het in een mengeling van Zuid-Afrikaans en Engels en omdat er veel Nederlandse woorden in voorkomen mocht ze het destijds ook komen zingen in het zeer populaire muziekprogramma voor het Nederlandstalige lied 'Op Losse Groeven'. Ik hoor mijn vader nog instemmend zeggen "Tuurlijk!" toen presentator Chiel Montagne vertelde waarom Thembi met dit lied in het programma mocht. 

Thembi heeft in 1976 en 1977 zes singles uitgebracht en een album. Verder is er niet zo veel over haar bekend. In 2001 is er een nog album van haar verschenen, "S'Matsata". Op Facebook is een dame te vinden met de naam Thembi Zikhali, wonend in Johannesburg, maar bij haar ambachten staat niets over een muziekcarrière. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten