dinsdag 25 oktober 2022

One love

'Ons voetbal is van iedereen', 'OneLove : Football has the power to unite people', 'Verschillen doen er niet toe omdat alle voetballers en voetballiefhebbers minimaal één ding gemeen hebben: de liefde voor voetbal'.  

De OneLove campagne is in het leven geroepen omdat de voetballerij qua acceptatie van lhbt'ers met acht-nul achterstaat, om maar even in voetbaltermen te blijven. Saillant detail daarin is dat lesbische voetbalsters over het algemeen wel worden geaccepteerd maar openlijk homoseksuele mannelijke voetballers, daar wordt nog steeds over gefronst. Die zijn er dan ook niet of nauwelijks, zo lijkt het. Spreekkoren met 'homo' als scheldwoord is nog heel gebruikelijk in die kringen. De aftrap van de campagne was op 26 september 2020. Van betaald voetbal tot amateurclubs hebben aanvoerders met de OneLove-band om de arm gespeeld, omdat de aanvoeder op elk niveau een rolmodel is. Wellicht ten overvloede: De OneLove band staat voor verbinding en tegen elke vorm van discriminatie en is tevens een internationale campagne. 

Vorige week weigerden de aanvoerders van Feyenoord, Orkan Kökçü, en Excelsior, Redouan El Yaakoubi, om de band te dragen. Officieel vanwege hun geloof, maar spelen met gokreclame op zijn shirt, wat het islamitisch geloof afkeurt, daar heeft Orkan geen problemen mee. En verbinding, waar de band voor staat, is dat echt iets wat welk geloof dan ook afkeurt? We hebben het hier dan ook gewoon over homofobie. 

Het meest bijzondere van de hele discussie die hierover losbarstte vind ik dat homofobie blijkbaar verbindt. Onderbuikwappies met omgekeerde vlaggen en tractortjes in hun profielnaam met een hele cijferreeks er achter die doorgaans vinden dat Nederland vol is en iedereen met een migratieachtergrond stante pede het land uit moet worden gezet, want 'eigen volk eerst', 'ze komen aan onze dochters' en meer van dat soort kreten waren het nu roerend eens met Orkan en Redouan. Al dat woke gedoe met die lhbt'ers wordt hen maar door de strot geduwd, afijn, u kent de boze chronisch verongelijkte Nederlanders wel, met veel taal- en stijlfouten hun ongenoegen kenbaar makend op de socials. 

Er ontstond dus, zoals gezegd, discussie, precies wat zoiets ook moet losmaken. Op de goede weg en nu doorpakken zou je denken. Maar in plaats daarvan schrapt de KNVB de nieuwe OneLove actie die gepland stond tijdens de WK, EK of weet ik wat voor K in Qatar ergens met kerst of zoiets. U weet, ik ben niet zo bezig met voetbal, u bent waarschijnlijk beter op de hoogte van het wat en hoe.

Ik vind dat nogal een gotspe. Wel voetballen in een dictatuur, waar geen persvrijheid is, geen mensenrechten, laat staan voor lhbt'ers, en waar duizenden slachtoffers zijn gevallen onder arbeidsmigranten als gevolg van moderne slavenarbeid aan de stadions, hotels en wegen, alsook door hitte en slechte woonomstandigheden. 

In de voetballerij is er dus nog een wereld te winnen qua acceptatie van de lhbt-medemensen. De KNVB geeft nu het signaal af dat voetbal weliswaar voor iedereen is, maar dan moet er geen discussie over ontstaan want dan krabbelen ze terug en blijven zo het bolwerk van de bierdrinkende met 'homo' scheldende ongearticuleerde klanken uitstotende cis heteromannen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten