donderdag 13 oktober 2022

In Memoriam: Angela Lansbury

Vijf dagen voor haar 97e verjaardag is ze overleden, Angela Lansbury, haar grootste bekendheid kreeg ze vanwege haar rol van Jessica Fletcher in de tv-serie 'Murder, She Wrote'. Een rol die ze speelde van 1986 t/m 1996, 264 afleveringen lang. 

Angela is geboren in Londen, maar emigreerde in 1940 met haar familie naar de Verenigde Staten, waar ze in 1951 tot Amerikaanse werd genaturaliseerd. Haar filmdebuut maakte ze in 1944 in 'Gaslight' en ontving meteen een Oscarnominatie, voor haar tweede rol in de film 'The Picture Of Dorian Gray', een jaar later  werd ze nogmaals voor een Oscar genomineerd. Op Broadway heeft ze in verschillende musicals gestaan w.o. 'Mame''Gypsy' en 'Sweeney Todd'. Voor alle drie ontving ze een Tony Award. Angela heeft een enorme staat van dienst zowel op tv als in film en theater.

In 1945 trouwde Angela met de 16 jaar oudere acteur Richard Cromwell, die homoseksueel was en hoopte daarvan af te komen door met haar te trouwen. Het huwelijk werd een jaar later ontbonden. Maar ze bleven vrienden tot aan Richards dood in 1960. In 1949 trouwde ze voor de tweede keer met acteur en producer Peter Shaw en dat huwelijk hield 54 jaar stand tot zijn dood in 2003. Ze kregen twee kinderen Anthony Peter en Deirdre Ann. 

Angela leek natuurlijk een keurige dame, een actrice zonder enige smet op haar blazoen, maar in een interview in 2014 vertelt ze over haar 'badkamervloerjaren', jaren waarin ze telkenmale stomdronken op de badkamervloer wakker werd. In 1974 is ze gestopt met drinken. Kort daarvoor verhuisde ze met haar kinderen naar Ierland omdat ook zij te kampen hadden met verslavingen, haar dochter was bovendien één van de volgelingen van seriemoordenaar Charles Manson  "Daar heb ik mijn gezin gered". 

Ze is in haar slaap overleden en laat naast haar broer, twee kinderen, een stiefzoon, drie kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen achter. Op 12 juni van dit jaar kreeg ze nog de Lifetime Achhiefment Award bij de Tony Awards. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten