woensdag 19 oktober 2022

Toen was geluk... #123

Bona, Blue Band, Becel, ze zijn er allemaal nog in de koelschappen van de supermarkt. Maar de margarine die wij thuis gebruikten is er niet meer bij, Era. Era kwam zo ergens halverwege de jaren 70 in de winkel, het bevatte 50% minder calorieën. Ik kan me niet anders herinneren dan dat het kuipje op tafel stond. Ook weet ik nog dat men, ik denk door middel van het sparen van punten of iets dergelijks, een verzilverd kuipje kon aanschaffen waar het Era kuipje precies in paste. En ja, die hadden we ook. 

Er hing een sterke reclameboodschap aan Era, 'Zo slank zijn als je dochter'. André van Duin heeft onder die titel een carnavalshit geschreven voor Corrie van Gorp:

"Zo slank zijn als je dochter, dat is m'n ideaal
Zo slank zijn als je dochter, dat wil je allemaal
Zo dun zijn als 'n rietje, zo mager als een plank
Dat is wat ik zou willen, slank, slank, slank"

Dat zou in deze tijd niet meer kunnen, vermoed ik, fatshaming, u weet toch, maar in 1977 had Corrie er, gekleed in een dikmaakpak (!), haar grootste hit mee. 

Met de ogen en oren van nu is de reclame met die bekakte mannenstem (de 'r' wordt uitgesproken als een 'j') niet om aan te horen. Vooral ook hóe hij over zijn vrouw praat. Acute jeuk! Die kunt u ook krijgen want die reclame heb ik onder het blogje gezet. 

Era is in 1987 uit de handel genomen en vervangen voor Linera, een halvarine. 


                                                       Als de video niet te zien is klik hier.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten